ítéletidő

2020.06.27. 11:54

Elmosott utcák, beázott házak: így pusztított az árvíz Heves megyében – Fotók, videó

Nem kímélte a szombati ítéletidő Heves megyét, több települést is elmosott a nagy mennyiségű csapadék miatti villámárvíz.

Heol

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

Heves megye több települését is elérte péntek délután a vihar, amely helyenként erős zivatarral, jégesővel csapott le. Este az időjárás ugyan lecsendesedett, szombat hajnalban azonban folytatódott az ítéletidő, erős zivatart és hatalmas villámlást tapasztalhattak Heves megye több teleülésén is.

A megyeszékhely több pontján is kiöntött az Eger-patak, helyenként a bicikliút szinte járhatatlanná vált.

Elöntötte a patak az egri bicikliutat Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Az ítéletidő sok helyen okozott problémát, a vihar miatt például szünetel a vonatforgalom az Eger-Szilvásvárad vonalon. Mint megtudtuk, az Almár és Szarvaskő között sárátfolyás miatt nem lehetséges a vasúti közlekedés. A sár- és vízátfolyások miatt a közutat is lezárták, ezért pótlóbuszok közlekedtetésére sincs lehetőség Eger és Szilvásvárad között.

Az egri bicikliseknek sok helyen vissza kellett fordulniuk Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Egerben és környékén szombat délelőttig több mint negyven esetben kérték a tűzoltók segítségét, elsősorban vízeltávolításhoz.

Egerben, az Árnyékszala utcában például egy méter magasan gyűlt össze és házakba is befolyt, a Hóvirág, a Csalogány és a Pásztorvölgye utcában pedig pincékbe tört be a víz. Egerszóláton utcákat öntött el a víz. Érdeklődésünkre Verebélyi György polgármester úgy nyilatkozott, mivel korábban már megkezdték a védekezést és több helyen is homokzsákokat pakoltak ki, jelenleg nem akkora jelentőségű a kár, mint amekkorától tartottak. A polgármester azonban úgy véli, nem lélegezhetnek fel, a további lehetséges esőzés miatt a település jelentős árvízveszélynek van kitéve.

S mi is tükrözhetné ezt jobban mint az egerszóláti futballpálya jelenlegi állapot. Az alábbi fotón jól látszik, majdnem térdig érő víz fogadta szombaton a játékosokat.

Az éjszakai esőzés Eger több pontján komoly gondokat okozott. Szalay Andrea önkormányzati sajtóreferens tájékoztatása szerint a Szala városrészben több házat is lakhatatlanná tett a nagy mennyiségben lezúduló csapadék, 45 fő veszítette el otthonát.

– Az érintetteknek hideg élelmiszercsomagokat biztosítottunk és a további étkeztetésről is gondoskodik az önkormányzat. Ruhákat az egri Család- és Gyermekjóléti Központ biztosít. A károsultak elszállásolása folyamatban van. A romok eltakarítása és terület fertőtlenítése hamarosan megkezdődik a Városgondozás közreműködésével.

Felnémeten a megáradt Eger-patak okozott komoly károkat, több kert került víz alá, ingatlankár nem keletkezett. A Hársfa és a Pásztorvölgyi úton a csapadékvíz-elvezetés nem megoldott, jelenleg a károk felmérése zajlik.

Bükkszéken egy házba tört be a csapadék, míg Szarvaskő és Egercsehi között fák dőltek a 25-ös főútra. Érkeztek bejelentések a katasztrófavédelemhez továbbá Felsőtárkányból és Egerbocsról is. A Heves megyei Bátor sem úszta meg a szombat hajnali vihart, az esőzés miatt jóformán elöntötte a víz a községet.

Várjuk az olvasói fotókat, videókat a zivatarról, jégesőről, villámlásról, az aktuális időjárásról a [email protected] e-mailre.

Szombatra továbbra a legfrissebb adatok szerint már másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben zivatarok miatt Heves megyére. Szűkebb hazánkban a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában