természet

2020.06.01. 11:30

Védett orchideákat figyelhettek meg az érdeklődők Felsőtárkányban

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) minden évben lehetőséget biztosít fotósok és érdeklődők számára a Felsőtárkány határában található fokozottan védett orchidea – Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) megfigyelésére és fotózására.

Heol

A természetvédelmi szakvezetés során a résztvevők sok érdekességet hallhattak a falu közeli védett erdőkről, illetve két másik orchidea fajt is meg tudtak figyelni (Madárfészek kosbor, Bíboros kosbor).

Fotó: BNPI

Az élőhely látogatók elől elzárt, fokozottan védett területen fekszik, melynek kutatási céllal történő látogatása a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött. A terület sérülékeny, taposásra kifejezetten érzékeny, ezért csak kiscsoportban valósítható meg a növények megfigyelése kontrollált körülmények között.

A nap során Sulyok József, a BNPI Természetmegőrzési Csoportjának vezetője a kialakult helyzetre való tekintettel csak a terepen, szabad levegőn beszélt a bükki orchideák sokszínűségéről. A bemutató során sok érdekességet hallhattak a résztvevők-e különleges növények életéről, és védelmük fontosságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában