szigorítások

2020.07.25. 20:00

Karanténnal is végződhet az áhított külföldi nyaralás

Hiába nem ajánlják most, hogy külföldre induljunk, mégis sokan ragaszkodnak hozzá, hogy a tengerparton pihenjenek. Számolni kell azonban azzal, hogy a szabályok bármikor megváltozhatnak, és a befizetett utak árát sem térítik vissza teljes mértékben az irodák.

Szabadi Martina Laura

Budapest, 2020. július 17. Utasok a Liszt Ferenc-repülõtéren 2020. július 17-én. A reptéren a forgalom jelenleg a koronavírus-járvány elõttinek csupán a töredéke, de hétrõl hétre több járat és utas fordul meg itt. Júliusra már csaknem tízezerre nõtt a napi utasszám, ami jelentõs növekedés júniushoz képest, amikor a teljes havi forgalom 84,4 ezer utas volt, az egy évvel korábbi 1,5 millióval szemben. MTI/Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

Ismét gyorsult a koronavírus terjedése, ezért szigorúbb szabályok érvényesek az országhatárok átlépésénél. A magyar kormány piros, sárga és zöld kategóriába sorolta az egyes országokat a fertőzöttség alapján. Kedvelt úti cél Horvátország, ami a zöld zónába került, vagyis korlátozás nélkül utazhatunk oda, visszaérkezéskor pedig nem kell karantén, és negatív tesztre sincs szükség.

A zöld zónába került Görögország is, ellenben az ottani hatóságok a belépést feltételekhez kötik, s tesztet kérnek. Egy egri nő portálunknak elmondta, élete első tengerparti nyaralását tervezte a párjával szeptemberre, de lemondták.

– Nagyon vártuk ezt, és reméltük, hogy addigra túl leszünk a vírusveszélyen. Most viszont bizonytalan a helyzet, s inkább lemondjuk a görög foglalást, bár kifizettük az előleget. A teljes összeg nem jár vissza, erre nem is számítottunk, de segítőkészen állt ügyünkhöz az utazási iroda. Tíz százalékot bukunk a teljes összegből, de nem kockáztatunk. Nem várható, hogy addigra elmúlik a fertőzésveszély, sőt szigoríthatnak is az országok, és ha a hazautazáskor karanténba kerülnénk, dolgozni sem tudnánk, és a teszt ára is borsos. A fizetéskiesés megterhelné a kasszát, és mivel több generáció él együtt nálunk, nem tudnánk elszigetelni magunkat – érvelt.

Az utasok most zömében a zöld kategóriájú országokba foglalnak utakat, ezek után érdeklődnek, tudtuk meg Pataki Sándortól, az egri IBUSZ irodaigazgatójától.

– Amennyiben sárga vagy piros jelű országot választottak célpontnak az előfoglalási időszakban, a kérésükre a legkisebb díjjal vagy enélkül próbáljuk áttenni utazásukat zöld besorolású területekre. Választhatnak kedvező áron a jövő évre szóló ajánlatból is. Ha a lemondás mellett dönt az ügyfelünk, az érvényes utazási szerződés szerint jelenleg is az aktuális kötbérrel teheti ezt. Ez az időpont függvényében változó – részletezte az irodaigazgató.

Kitért arra is, hogy jelenleg is érkeznek új foglalások a kedvező last minute áraknak köszönhetően. Ezek elsősorban közvetlen charterjáratokkal a görög szigeteket veszik célba. Népszerű például Korfu, Zakynthos, Kefalónia és Kréta.

Hasznos a naprakész információ

Jelenleg a külföldi út a szokásosnál nagyobb kockázattal jár – hívja fel a figyelmet a külügyi tárca konzuli szolgálata. A hatályos előírások, a közlekedési lehetőségek bármikor változhatnak, s ez kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat. Nemcsak azzal kell tisztában lennünk, hogy egy adott országból milyen feltételekkel térhetünk haza, hanem azzal is, hogy nyaralási célpontunk hatóságai milyen szabályokat hoztak. Az aktuális információk az említett szolgálat honlapján megtalálhatóak, és hasznos letölteni a Konzinfo Utazom mobilapplikációt is. Ezzel könnyebben nyomon követhetjük a szabályokat. Kinttartózkodásunk ideje alatt is figyeljük ezeket, vagy kérjünk naprakész információt az otthoni ismerősöktől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában