szigorítás

2020.07.09. 14:03

Könnyű lesz kiesni az ingyenes ellátásból – Sirok háziorvosát kérdeztük az új TB-törvényről

Július 1-től több fontos törvényváltozás is életbe lépett, köztük az úgynevezett TB-törvény is, amelynek nyomán sokkal könnyebb lesz kiesni az ingyenes egészségügyi ellátásból. Aki nem fizet, törlik a TAJ-számát.

Barta Katalin

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Aki nem fizeti rendszeresen a társadalombiztosítási járulékot, ami jelenleg havi 7710 forint, hamarosan elbúcsúzhat a taj-számától, azaz magának kell állnia az egészségügyi ellátás költségeit.

Július 1-jétől már nem lesz lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére, vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást, és ezt az összeget az utólagos járulékfizetést követően sem kapja vissza – tájékoztatnak az ado.hu oldalon.

Az eddigi gyakorlat tapasztalatairól, illetve az új szabályról portálunk állandó tanácsadóját, dr. Kristofori Györgyöt, Sirok háziorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, praxisában az elmúlt időszakban alig-alig villant fel piros lámpa. Korábban számos alkalommal fordult elő, hogy a személyes adatok egyeztetésénél kigyulladt a lámpa, ami azt jelezte, hogy az illető beteg nem fizeti a kötelező járulékot. Ilyenkor rendszerint figyelmeztették, hogy rendezze jogviszonyát.

Dr. Kristofori György szerint, ha nem fizetünk járulékot, meglepetés érhet a rendelőben
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Egy papíralapú nyomtatványt is adtunk a betegnek, amelyen az erre vonatkozó szabály, illetve a mulasztással járó következmények olvashatók. A jogviszony ellenőrzéséről minden esetben értesítettük a NAV-ot. Az elmúlt hónapokban azt tapasztaltam, hogy az érintett páciensek léptek. Például a munkaadóiknak jelezték, hogy ideje bejelenteni őket, s a munkaszerződés szerint leróni az ezzel kapcsolatos terheket, s ezzel elhárult a gond. Akad néhány ember, aki többszöri figyelmeztetés után sem cselekedett. Úgy gondolom, hogy a most életbe lépett törvény igazságos. A közterheket mindenkinek viselni kell, hiszen enélkül az egészségügyi ellátás sem finanszírozható. Természetesen vannak esetek, amikor méltányolandó ezen fizetési terhek elengedése. Ilyenkor az illető az önkormányzathoz fordulhat, s ott felvilágosítást kérhet, kik és meddig mentesülhetnek a fizetés alól – nyilatkozta lapunknak a doktor.

Július elsejétől tehát az adóhivatal ellenőrizni fogja a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket, és három hónap elmaradt befizetés után érvényteleníti a taj-számot, azaz a lámpa barnára vált. A sürgősségi ellátást még így sem lehet majd megtagadni a pácienstől.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy decemberi kormányinfón a törvénymódosítás jogosságát azzal indokolta, hogy csak tavaly az első kilenc hónapban hetvenötezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni az egészségügyi ellátást. Ez pedig a miniszter szerint elfogadhatatlan azokkal szemben, akik tisztességesen fizetik az egészségügyi járulékot, s jogosan veszik igénybe az ellátást.

Sokat számít, ha vált a lámpa színe

A szolgáltatók az orvos-beteg találkozókat online ellenőrzik, s kiderül, a beteg szerepel-e a nyilvántartásban. A rendszer különböző jelzéseket adhat. Ha zölden világít a lámpa, akkor a TAJ érvényes, ha pirosan, akkor is, de a jogviszony rendezetlen. Ha a lámpa kék, akkor a TAJ átmenetileg érvénytelenített, mert azt jelentették be az egészségbiztosítóhoz, hogy az illető külföldön létesített biztosítási jogviszonyt. A barna szín azt jelenti, a TAJ egyéb okokból érvénytelen, és a szolgáltatások csak térítéssel vehetők igénybe, míg a sárga azt, hogy korlátozott szolgáltatásra jogosult az érintett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában