járvány elleni védekezés

2020.07.20. 07:00

Súlyos kérdésekről szól a nemzeti konzultációs ív – vallja az egri színésznő

A napokban megyénkbe is megérkeztek a nemzeti konzultációs kérdőívek. Ennek fontosságáról Saárossy ­Kingát, a Gárdonyi Géza Színház színésznőjét kérdeztük. 

Munkatársunktól

Saárossy Kinga művésznő már kitöltötte a kérdőívet

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

– A nemzeti ­konzultációs ív minden témája jelenünk és jövőnk súlyos kérdéseiről szól. Felvetései az egész ország szempontjából meghatározóak, kortól, nemtől és politikai hovatartozástól függetlenül – fogalmazott a Gárdonyi Géza Színház színésznője a Heol kérdésére.

A koronavírussal mint aktuális idei témával kapcsolatban elmondta, sajnos, ez szövi át most a mindennapjainkat, s úgy látszik, még egy ideig nem szabadulunk tőle.

– Már kitöltöttem az online kérdőívet. Jogomnak és kötelességemnek érzem, mint ahogy egy-egy parlamenti, önkormányzati vagy egyéb választáson való részvételt is – jelentette ki.

Hangsúlyozta, nem mindegy, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be, ha a szükség úgy kívánja. Fontos, hogy a kormány egyértelmű visszajelzéseket kapjon intézkedései, tervezett rendelkezései helyességét illetően. Szavai szerint minél nagyobb egy adott intézkedés támogatottsága, annál eredményesebb lehet. Az ív konkrét kérdései főként a járvány elleni védekezés és a gazdaság talpra állítása érdekében tett és teendő lépésekre irányulnak, de fontos téma az örökkötvény-terv vagy a bevándorlás ügye is. Ha valaki ellenvéleményt szeretne kinyilvánítani valamelyik felvetéssel kapcsolatban, arra is van lehetősége.

Saárossy Kinga művésznő már kitöltötte a kérdőívet
Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

A művésznő ismertette, volt már rá példa, hogy a nemzeti konzultáció során az íveket kitöltők és visszaküldők érdemben befolyásolták a tervezet életbelépését. Például a gyermekek után járó pluszszavazati jog lehetősége az új Alkotmányról szóló nemzeti konzultáció keretében nem kapott elég támogatást, s nem is lépett életbe. Ugyanakkor a válaszadók közel egésze egyetértett azzal, hogy az Alaptörvény a jogok mellett az állampolgári kötelezettségekről is szóljon.

– Szerencsére a környezetemben senki nem volt karanténban, de bénító volt a tudat, hogy veszélyben vagyunk, felfordult a világ, és semmi nem megy a megszokott rend szerint. Aztán lassan kialakult egy újfajta napirend, tennivaló ezer akadt, ha szakmai igen kevés is. Művészeink a színház közösségi oldalán videófelvételeken üzentek a nézőknek verssel, zenével, dallal, én is elmondtam például egyik kedvenc versem. Nagyon hiányzott az életem egy darabja, a színház, a kollégákkal és a közönséggel való élő kapcsolat – emlékezett vissza.

Hozzátette, a járvány elleni intézkedések külön-külön s együttesen csak akkor lehetnek hatékonyak, ha nagy társadalmi támogatottsággal bírnak. Csak úgy lehet hatékonyan védekezni, ha az intézkedésekkel a lakosság nagy többsége egyetért. Szerencsére nálunk az emberek többségének példás fegyelmezettsége és összefogása eddig sikert hozott a járvány leküzdésében. Fontos, hogy ez így maradjon.

– Több kollégám segített a rászorulóknak. A színházban készített maszkokat vittünk el időseknek, volt, aki bevásárolt vagy hivatalos ügyet intézett. A színház közösségi profilján, a virtuális nézőtéren vártuk a közönséget egy-egy régebbi előadásunk felvételével. A visszajelzések szerint sokaknak sikerült örömet szerezni nemcsak szűkebb hazánkban, de az ország számos pontján, s a határon túli magyarlakta területeken is – közölte.

Online is kitölthetők a kérdőívek

Június 15-én elkezdték kézbesíteni a nemzeti konzultációs kérdőíveket – írja az MTI. Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője elmondta: a posták a mintegy 7,8 millió küldeményt ütemezetten kapják meg. A kitöltött kérdőívet augusztus 15-éig díjmentesen felveszi a posta. Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője ismertette, a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről kezdeményezett nemzeti konzultáció kérdései révén például a családok ingyenes internethasználatáról, egy állandó magyar járványügyi szolgálatról és a hazai turizmus népszerűsítéséről kérik ki az emberek véleményét. Az elmúlt időszakban született az Európai Unióban néhány olyan ítélet, amely hazánkat elmarasztalta migrációs politikája miatt, ezért az utolsó két kérdés erre vonatkozik. Ezenkívül már az interneten is ki lehet tölteni azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában