egészségügy

2020.08.25. 07:00

Hamarosan változik az e-recept felíratása Heves megyében is

Praktikusnak találják az emberek az e-receptet, bár ennek is van a hátulütője. Szeptember 17-e után viszont az orvosok már nem írhatnak fel gyógyszert telefonon vagy e-mailben.

Szabó Katalin

Mára már megszokták a páciensek ezt a gyógyszerkiváltási formát Archív fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

A fiatal Tímea tartós betegként nagyon hasznosnak találja, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereit felírathatja egy telefonhívással anélkül, hogy a rendelőbe el kellene mennie.

– Viszont szomorúan hallottam, hogy ez a lehetőség szep­tember közepétől megszűnik és újra személyesen kérhetem a gyógyszerek felírását a háziorvostól. Nem hiszem, hogy szeptemberben a vírus csak úgy eltűnik és igen aggasztónak találom, hogy autoimmun betegként újra felesleges veszélynek kell kitennem magam azzal, hogy betegekkel teli teremben várjam a soromat. Mindezt csupán azért, hogy egy vényt megkapjak, annak ellenére, hogy a jelenlegi rendszer működőképesnek tűnik – fogalmazott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, a veszélyhelyzet megszűnésével részben módosultak az e-recept alkalmazásával kapcsolatos szabályok. Megmarad az egyszerűsített receptkiváltás, a tajszám megadásával továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket, de szeptember 17-e után az orvosok nem írhatnak majd fel gyógyszert a telefonon vagy e-mailben jelentkező pácienseknek. A július elseje előtt kiállított e-receptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig továbbra is érvényesek. Az igazolást csak a beteg külön kérésére kell kiállítani, 14 év alattiak gyógyszerének rendelése esetén viszont minden esetben szükséges az igazolás.

Dr. Sebők László, az egri Király Gyógyszertár vezetője arról tájékoztatott, hogy július 1-jén léptek hatályba az e-recepttel kapcsolatos miniszteri határozat rendelkezései. Ezeket azonban az új, 2020-as törvény rendelkezései – a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről – részben felülírják.

– Mivel az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az elektronikus vények aránya, országos adatokat nézve a felírt receptek kilencven százaléka már e-recept, ezért ésszerűnek látták a jogszabályi összefésülést – jelentette ki.

Hangsúlyozta, a betegek többsége az eltelt hónapok alatt megszokta, elfogadta az új gyógyszerkiváltási formát. A júliusi változások nem befolyásolják számottevően, nem módosítják a betegek gyógyszerhez való hozzájutását. Többségükben felelősen viselkednek a gyógyszertárban – kötelező maszkhasználat, türelem a betegtársakkal és a szakemberekkel szemben – megkönnyítve ezzel a munkánkat – mondta el.

Mára már megszokták a páciensek ezt a gyógyszerkiváltási formát Archív fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Megjegyezte, a lakosságot érintő változások a következők: a más személy részére történő, egyszerűsített tajalapú receptkiváltás megmarad, nem vonatkozik rá a veszélyhelyzet megszűnését követő kilencvennapos moratórium. A moratórium a távolról történő betegellátásra, szolgáltatásokra vonatkozik.

Lehetősége van a betegnek továbbra is papíralapú, felírási igazolást kérni az orvostól. A 14 éven aluliaknak e-recepten rendelt gyógyszer esetén kötelező felírási igazolás készíteni. Az orvos a gyógyászati segédeszköz felírása során minden esetben tájékoztatja a páciensét a vénykiváltási lehetőségekről.

Messze van még szeptember közepe, korai az aggódás

Dr. Kristofori György siroki háziorvos szerint még korai minderről beszélni, minden attól függ, hogy mit hoz a koronavírus.

– Jelenleg még lehet e-receptet írni és írunk is. Egy hónap alatt sok minden változhat. Akár még az is előfordulhat, hogy elkezdődik az iskola a normális kerékvágásban és majd áttérnek a digitális oktatásra. Kiderül, mi lesz szeptember elseje után, amikor többen jönnek haza a külföldi nyaralásból – fogalmazott. Megjegyezte, az e-recept hátránya az, hogy a betegek nem tudják követni, milyen kiváltatlan gyógyszer van még felírva nekik a rendszerben. Jelenleg időpontra, maszkban fogadják a betegeket a rendelőben, viszont ha valaki lázas, beteg, koronavírus-gyanús, az nem jöhet be a rendelőbe.

– Nálunk az udvaron és az épületben is lehet várakozni, betartjuk a kötelező távolságot, az orvos és a beteg is maszkot visel – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában