járványhelyzet

2020.08.14. 07:00

Maszkviselés: Heves megye lakossága komolyan vette a figyelmeztetéseket

Gyöngyös egyik háziorvosának tapasztalatai szerint a betegek fegyelmezettebbek a járványhelyzet kezdete óta, ugyanakkor sokan elengedték magukat: a bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedésen időről időre látni maszk nélkül kószáló embereket. A rendőrség kérdésünkre elmondta, a figyelmeztetés elég hozzá, hogy az arcokra kerüljön a védőeszköz.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Daniel Beran

– A vírus terjedése lelassult az intézkedéseknek köszönhetően, talán emiatt lehet, hogy jó néhányan lazítottak a fegyelmen és mostanában mellőzik a maszkokat. Bizonyára a meleg időjárás is ebbe az irányba tereli őket, azonban én úgy gondolom, hogy inkább a maszkban izzadjunk, mint az intenzív osztályon. Fontos tudnunk, hogy még nincs vége, bármikor kialakulhatnak fertőzési gócpontok, aminek remek táptalajt biztosít, ha nem hordanak védőeszközöket az emberek. Arra kérem a betegeimet, hogy amennyire csak lehet, maradjanak éberek és tartsák be a rendeletben foglaltakat – hangsúlyozta dr. Mangó Gabriella. Kérdésünkre elmondta azt is, hogy influenzajárvány idején sem árthat a védőeszköz, talán akkor kevesebbeknél okozna halálos szövődményeket a vírus.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, az üzletekben, a helyi és távolsági autóbuszjáratokon is kötelező a szájmaszk viselése, sokan mégsem veszik fel. A megkérdezettek panaszkodnak, hogy a nagy melegben elviselhetetlen, mivel alig kapnak levegőt tőle. A szabályok megszegőit figyelmeztethetik ugyan az eladók vagy a sofőrök, de velük szemben csupán a rendőrség intézkedhet. Úgy tűnik, hogy a figyelmeztetés elégnek bizonyul megyénkben. Megkérdeztük ugyanis minderről a a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot is, ahol beszámoltak róla, hogy eljárást indítaniuk és büntetést kiszabniuk nem kellett.

A boltokban, pékségekben szigorúan betartják a rendeletet Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Heves megyében a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 285/2020. számú kormányrendelet június tizenhetedikei hatályba lépése óta védőfelszerelések hiánya miatt nem indult szabálysértési eljárás, illetve helyszíni bírságot sem szabtak ki a kollégák. Ezek alapján elmondható, hogy a megye lakossága komolyan vette a figyelmeztetéseket, együttműködőek és a szabályokat alapvetően betartják. A rendőrség továbbra is mindent megtesz az állampolgárok biztonsága érdekében, továbbra is ellenőrzi az előírások betartását. Ha valaki szabálysértést követ el, akkor a rendőr figyelmezteti, bírságot szab ki vagy szabálysértési feljelentést tesz – tájékoztatta lapunkat Lázár Levente rendőr hadnagy, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Nem csak viselése volt probléma

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. korábbi jelzése szerint a járványhelyzet kezdetén, tavasszal drasztikusan megszaporodtak a higiéniás termékek okozta műszaki hibák, s ezek mellett szép számmal megjelentek az egyszerhasználatos maszkok is a szennyvíztartályban és az elvezetőcsatorna-hálózatban. – A szennyvízgyűjtő hálózatainkon, az átemelőknél és a szennyvíztisztító telepeken a szakágon dolgozó kollégák tapasztalatai szerint azonban az utóbbi időben már nem okoztak meghibásodást a járvány elleni védekezéshez használatos eszközök, köszöntetően az érintett önkormányzatoknak és helyi médiumokkal való együttműködésnek – árulta el kérdésünkre az ÉRV Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában