köszöntés

2020.09.28. 20:00

Heves megyében is felértékelődött az erdészek szerepe

Az erdők világnapját 2013 óta ünnepeljük. A jeles alkalomból a mátrafüredi Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban dr. Nagy István agrárminiszter köszöntötte a magyar erdésztársadalmat képviselő vezetőket és dolgozókat.

Szabó István

Dr. Nagy István agrárminiszter szerint az erdő nemzeti kincs, a megőrzése közérdek Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Az erdő az általa biztosított számos ökoló­giai szolgáltatás révén az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk. Elég csak az oxigéntermelésében, illetve szén-dioxid-megkötésében betöltött szerepére gondolni. Március 21. a világnapja, de a járvány ezt a dátumot is átírta az idén.

– Március óta újabb komoly leckét kaptunk abból, hogy a biológiai sokszínűség csökkenésének milyen súlyos következményei lehetnek. Ilyen a járvány hatását enyhítő mechanizmusok gyengülése is – idézte az agrárminiszter Áder János köztársasági elnök gondolatait, majd ezzel folytatta: – A társadalmi szemléletformálás a klímavédelmet illetően ma már nem lehetőség, hanem kötelesség. Ez nem csak több feladatot, de több lehetőséget is jelent.

Az ünnepnek helyet adó iskola névadója, Vadas Jenő egykori erdőmérnök útmutatásai világosak. A hazai erdészek ne mások példáját másolják, hanem a magyar viszonyokhoz szabva jelöljék ki a célhoz vezető utat.

– Az erdők nemzeti kincsként való megőrzése közérdek. Minden fa fontos, ötven- száz év múlva is szolgálják a klímavédelmi céljainkat – hangsúlyozta Nagy István.

A világnapi megemlékezésen szakmai elismeréseket adott át az agrárminiszter, Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, s Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke.

Dr. Nagy István agrárminiszter szerint az erdő nemzeti kincs, a megőrzése közérdek Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fenntarthatósági Témahét

Szeptember 28. és október 4. között az idei Erdők Hete témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata, az erdők klímaváltozást mérséklő hatásai. Ehhez kapcsolódik október 5. és 9. között a Fenntarthatósági Témahét, amelynek fővédnöke a köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány. Évente 1500 iskola csaknem 350 ezer diákja csatlakozik. A 2020/2021-es tanévben csakúgy, mint tavaly, a határon túli iskolák is bekapcsolódhatnak a programsorozatba. Az idei év kiemelt témái az energia, a klímaváltozás és az egészségnevelés. A programsorozaton való részvétel ingyenes és önkéntes, egyszerű regisztrációval bármelyik általános és középiskola csatlakozhat.

Éghajlatvédelmi erdősítés

Magyarország erdősültsége az első világháború előtt 26 százalék volt. A trianoni békediktátum következtében erdőterületeink 84 százalékát vesztettük el, az arány 12 százalékra csökkent. Az 1920-as években nagy erdősítési programok kezdődtek. Az erdőterület-növelés szempontjából legfontosabb volt az Alföld fásítása, amiben a második világháborúig kezdeti eredményeket értünk el. Az 1938-ban induló országrész-visszacsatolásokkal hazánk erdősültsége ismét elérte a 20 százalékot, ám a háború után, a trianoni határok újbóli visszaállításával megint csak 12 százalékra csökkent, ami 1990-re 18 százalékra emelkedett. A kormány célja, hogy 27 százalékra emelje az erdősítettséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában