visszaeső turizmus

2020.09.07. 14:00

Nehéz helyzetbe kerültek az utazási irodák a járvány miatt Hevesben is

Jóval többen nyaraltak idén nyáron inkább itthon, a kiemelt hazai turisztikai régiók belföldi vendégforgalma jelentősen nőtt tavalyhoz képest, míg például Horvátországba fele-, Olaszországba negyedannyi magyar utazhatott ki az elmúlt három hónapban, mint egy évvel korábban. Az utazási irodáknak azonban hatalmas kiesés mindez.

Szabadi Martina Laura

2020-08-08 - Szabadstrand (Tisza-tó, Sarud) - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Alapvető hatással volt a magyarok nyaralási szokásaira a koronavírus-járvány. Idén sokkal kevesebben utaztak külföldre, mint tavaly, a belföldi turizmus viszont nagyot erősödött, jóval többen töltötték a szabadságukat magyarországi szállodákban, mint egy évvel korábban. A kiemelt hazai turisztikai régiókban június eleje és augusztus vége között a bankkártyás vásárlások forgalmi adatai éves összehasonlításban jelentős növekedést mutatnak.

A Tisza-tónál például tizennégy százalékos bővülést tapasztalt az Erste Bank ügyfelei kártyás költéseiben. Az augusztus 20-ai hét a hosszú hétvége miatt minden régióban az egyik legerősebb forgalmat hozta ezen a nyáron, ekkor a Tisza-tónál 44 százalékkal nőtt a forgalom tavalyhoz képest. Általánosságban a vendéglátóhelyeken júliusra visszaállt a forgalom az egy évvel korábbi szintre – ismertette az felmérésük eredményeit Schreiber Réka, az Erste Bank központi operációjának vezetője.

A Tisza-tónál is többet költöttünk idén, mint tavaly Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A nyári szabadságolások beindulásával, június második felétől ismét egyre többen utaztak valamely dél-európai tengerpartra, de a forgalom így is messze elmaradt az egy évvel korábbitól. Azonban újra korlátozásokra volt szükség. A legtöbben lemondták külföldi útjukat.

A legnagyobb múltú hazai utazásszervező cég, amely egri irodával is rendelkezik, hatalmas kiesésekről számolt be portálunknak. – A külföldi utak visszaszorulását a belföldi turizmus erősödése sem tudta ellensúlyozni, nincs utazási iroda, amelyet nem rogyasztott volna meg a helyzet. Az IBUSZ tevékenysége szerteágazó, így szerencsés helyzetben van, és elég nagy cégünk alaptőkéje, biztos a pénzügyi hátterünk, de így is óriási a kiesés. Más, csak külföldi utakra specializálódott cégek viszont nagyon nehéz helyzetbe kerültek, valószínűleg van olyan, amelyiknek a létezése került veszélybe – árulta el Termes Nóra, az IBUSZ-hálózati igazgatója. Mint mondja, az előszezon kimagaslónak ígérkezett, most viszont az utazások hetven százalékát lemondták.

– Úgy tűnt, hogy egy nagyon jó charterszezont fogunk idén megélni, heti huszonnégyet terveztünk s több buszos utat is. Ezenfelül több mint száz városlátogató programunk és körutak voltak leszervezve. Utóbbiból semmi nem valósult meg. A charterekből nyolc valósult meg, a görög szigetvilágba. Nyáron elkezdtük a buszos utazásokat is, de ezeket le kellett állítanunk júliusban, most pedig minden egyebet is. A belföldi utakra jelenleg is érkeznek foglalások, ezek azonban nem tudják pótolni a kiesést annak ellenére, hogy sokan fedezik fel most hazánk népszerű városait, így például Egert is – részletezte Termes Nóra. Mindezek tükrében az utószezon várhatóan kissé kitolódik a belföldi turizmus tekintetében. S lehetséges, hogy később, télen talán az alacsony esetszámú egzotikus országokba teljes biztonsággal lehet majd utazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában