díszhely

2020.09.23. 07:00

Ötszáznál több név áll az egri székházban a Mesterek falán

Szükség van a kiművelt emberfőkre, hogy a szakemberek továbbadják tudásukat az ifjúságnak. A mesterek a szakmák jövőjének letéteményesei – hangzott el a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) múlt heti tisztújító küldöttgyűlése utáni ünnepségen.

Tóth Balázs

A Mesterek fala. Több mint félezer Heves megyei mester vizsgázott eredményesen 2007 és 2019 között

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Tovább bővült a Mesterek falán lévő névsor, így már félezernél is több név olvasható a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában lévő díszhelyen. A mester cím történelmi rangja ismeretes, a legújabb kori mesterképzés és -vizsgáztatás is a hatvanadik évéhez érkezett.

A Hevesben mesterlevelet szerző szakemberek száma a legújabb korban meghaladja a 3500-at. Még 1958-ban a jogelődök, a KIOSZ és az Ipartestületek szervezésében kezdődtek meg újra a világháborúk utáni mesterképzések és -vizsgák. Az akkori szakemberek 1958 és 1997 között közel 2800 mesternek adtak mesterlevelet szűkebb hazánkban. Az 1994-től megalakuló gazdasági kamarák, elsőként a kézműves kamara vette át a szakmájukban nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek mesterképzését és -vizsgáztatását. Kétezertől, a kamarák egyesülése óta, a HKIK szervezi a mester cím viselésére feljogosító oktatást. A szakképzési törvényben foglaltak szerint a munkahelyeken tanulókat oktatóknak mestervégzettséggel kell rendelkezniük. A kamarák 2006 óta a továbbképzésre támogatást is nyújtanak.

A Mesterek fala. Több mint félezer Heves megyei mester vizsgázott eredményesen 2007 és 2019 között Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A kamarák 1997 óta hétszáz mesternek adták át a díszes oklevelet negyvenhat szakmában. A Mesterek falát 2008-ban avatták fel az iparkamara épületében, amelyre a 2007 óta mester címet szerzettek nevei kerülnek föl. Jelenleg huszonöt szakma 510 képviselője szerepel rajta, s meg is telt, a jelenleg képzést végző tizenhat autószerelő, kézápoló és körömkozmetikus neve már egy másik falra kerül föl.

Herman István, a HKIK korábbi kézműipari alelnöke a pénteki tisztújító küldöttgyűlés után tartott ünnepségen elmondta, hogy kamarai kötelesség a mesterképzés, annak előkészítése s a vizsgáztatás. A mesterek a szakmák jövőjének letéteményesei, hiszen a megszerzett tudásukat, tapasztalatukat ők adják tovább az ifjúságnak, ők a mentoraik. Fontos, hogy továbbképezzék magukat. S az, hogy a jövő gazdaságának meghatározói legyenek, mert nagy szükség van a kiművelt emberfőkre. Mint hangoztatta, a mester szó rangot, elismerést jelentett, ugyanakkor kötelezettséggel is járt a címet viselők számára. Méltatta azokat, akik a napi munka mellett ültek vissza az iskolapadba, ezért köszönet jár a családtagjaiknak is, akik támogatták őket, valamint dicséret jár a képzést szervező kamarai munkatársaknak is. Herman István azt kívánta, hogy a mesterek a szakmájuk világító fáklyái legyenek.

Katrics Krisztina, a HKIK jelenlegi kézműipari alelnöke beszédében kiemelte, hogy több mint három és fél ezren szereztek mesterlevelet Heves megyében, mióta a képzés létezik. Belső késztető erő kell a fejlődéshez. Ha valaki erről nem vesz tudomást, abba belehal a lélek, ha igen, akkor bölcsebbé válhat. A mesterek a fejlődést választják, ennek haszonélvezői a megrendelők, akik a legjobb minőségre számíthatnak akár asztalról, akár frizuráról van szó. A kamara mindig büszke a képzésre, és elkötelezett iránta – emelte ki Katrics Krisztina.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában