egészségügy

2020.10.17. 17:30

A háziorvosok helyzetéről egyeztet a kormány és a Magyar Orvosi Kamara

Régi szlogen, hogy sok betegség elkerülhető lenne, ha megelőznénk azokat. A praxisközösségek ezt a célt szolgálják. A háziorvosok eddig azért szövetkeztek, hogy állami támogatással a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt.

Barta Katalin

Dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa szerint is fontos a megelőzés

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok helyzetéről egyeztetnek a napokban a kormány és a Magyar Orvosi Kamara képviselői. Abban minden szereplő egyetért, hogy a praxisközösségeket kellene erősíteni.

Portálunk állandó ­tanácsadója, dr. Kristofori György, Sirok házi­orvosa betöltötte a nyugdíjkorhatárt, de kitartóan dolgozik. Praxisában jelenleg 1800 beteg ellátásáért felel. Azt kértük tőle, mondjon véleményt a praxisközösségekről, amelyekre a kormány tervei szerint a jövőben egyre nagyobb szükség van. Elmondta, a megyében is léteztek ilyen közösségek, amelyek állami támogatással szerveződtek, s elsődleges céljuk a megelőzésben való közös gondolkodás és együttműködés volt.

– Mi is tettünk kísérletet, hogy a környékbeli kollégákkal összefogjunk, ám nem sok sikerrel jártunk. Ahhoz, hogy megszervezzünk egy ilyen munkát, pályáznunk kellett volna, ám az ezzel kapcsolatos adminisztrációt a napi munka mellett nem vállaltuk. Azzal egyetértek, hogy a megelőzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, mindez azonban az orvoshiányt sajnos nem oldja meg – vélekedett a doktor.

Dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa szerint is fontos a megelőzés
Beküldött fotó

Hasonlóan gondolkodik dr. Kecskés Mária, Gyöngyöspata háziorvosa, aki szakmai vezetőként irányította a térségükben idén júliusban lezárult közös munkát. Nagyréde, Gyöngyöstarján, Gyöngyössolymos bevonásával, öt háziorvosi praxis részvételével jött létre az alapellátási közösség. Első körben húsz, a folytatásban pedig nyolc hónapig működött a modell, melynek célja az egészségcentrikus szemlélet erősítése volt.

– Nagy szerencsének tartom, hogy sikerült dietetikust, gyógytornászt is bevonni a munkába. Az általuk szervezett tanácsadás, kiscsoportos foglalkozások, tornák nagyon népszerűnek bizonyultak – számolt be a doktornő.

Úgy véli, hogy a praxisközösségek működtetése fontos a prevencióban, ám a szakemberhiányt nem enyhíti. Ráadásul a közös ügyek koordinálása, adminisztrálása, dokumentálása sok munkával jár. A legfrissebb adatok szerint több mint ötszáz háziorvosi körzet betöltetlen hazánkban. Ez a szám 2010-ben csupán száznyolcvan volt. Ellátatlan beteg ugyan nem marad, mivel helyettesítéssel megoldják a helyzetet, ennek azonban a minőségi gyógyítás láthatja kárát. Megyénkben jelenleg közel húsz betöltetlen háziorvosi körzetet tartanak nyilván. Gyermekorvosból is nagyon kevés van, s tizenöt fogorvosi körzet is betöltetlen.

A praxisközösségek olyan modellt jelentenek, amelyben az alapellátás szereplői – háziorvos, ápoló, védőnő – mellett például gyógytornász, dietetikus, egészségpszichológus, egészségfejlesztő, praxisközösségi ápoló is helyet kap. Így komplex, prevenciós szemléletű szolgáltatásokat nyújthatnak a páciensek lakóhelyén.

Több ezer embert vontak be eddig a programokba

Megyénkben először 2018-ban alakult meg az egri, illetve a hevesi praxisközösség. A hevesiben Tenk, Átány, Kömlő és Tiszanána bevonásával négy felnőtteket, két gyermekeket ellátó és öt vegyes praxis kapcsolódott a közös munkába, közel tizenhatezer lakost érintve. A támogatott projekt időtartama alatt az ott élők húsz százalékának egészségiállapot-felmérését végezték el. Az egri projekt idén január 31-én ért véget, mintegy száztízmillió forintos támogatással folyt. Ebben négy házi- és egy gyermekorvos felügyelete alatt több száz páciens vett részt a szűrővizsgálatokon, s kapott életvezetési tanácsot nemcsak a doktoroktól, hanem a dietetikustól, gyógytornásztól, mentálhigiénés szakembertől, védőnőtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában