költekezés

2020.11.01. 15:30

Az okos pénzráfordítással is komoly megtakarításokat érhetünk el

A világ takarékpénztárainak 1924 októberében Milánóban rendezett nemzetközi konferenciája óta október utolsó munkanapján a takarékosság világnapját ünnepeljük.

Szabó István

Az eredeti elképzelés természetesen az emberek meglévő pénzének megtakarításáról, jövedelmező befektetéséről való megemlékezést indítványozta, hiszen pénzintézetek kezdeményezéséről volt szó. De ennek az éremnek is van másik oldala, a meglévő pénz költése. Különösen napjainkban, amikorra a világunk környezeti fenntarthatósága vészjósló helyzetbe került. A Föld fejlett részén élők mértéktelen költekezése, azaz túlfogyasztása is – megbízható számítások szerint – belátható időn belül bolygónk ökoszisztémájának visszafordíthatatlan károsodásához vezet.

Ehhez a tragikus folyamathoz még csak pénzmegtakarítás sem kell. Hitelből azonnal megvásárolhatunk bármit, miközben a reklámok naponta újabb vásárlásokra buzdítanak. A megfelelő fogyasztás működteti a gazdaságot, de a túlfogyasztás hosszú távon probléma. Ennek visszaszorítása ad új értelmet korunkban a takarékosság fogalmának.

A környezeti világválság legalapvetőbb elemei az ivóvíz és az élelmiszer, illetve a levegő veszélyeztetettsége. A világ fejlett részén, így hazánkban is, ivóvízben fürdünk, azzal locsoljuk a kertet, mossuk le az autónkat. Pedig egyszerű megoldásokkal takarékoskodhatunk vele.

– Tavasztól őszig hordók állnak az eresz alatt, és az összegyűlt esővízzel locsolom a kertet, a virágokat. A lányomék azzal mossák le a kocsit is – mondja a káli Mátrai Lászlóné.

– Régebben nagyon szerettem kádban fürdeni, de évek óta a zuhanyozást választom, sok vizet és a bojler miatt áramot, vagyis pénzt takarítunk meg vele – teszi hozzá a lánya, Mátrai Ilona.

Sorra riasztó adatok látnak napvilágot a kukába dobott élelmiszer mennyiségéről is. Mátrai Lászlóné szerint régen az ételt tisztelték és megbecsülték az emberek, kidobni bűn volt.

– Az ebédből, ha marad, egy kis fortéllyal, fűszerezéssel, új finomságokat lehet varázsolni. Munkába, kirándulásra is viszünk magunkkal enni- és innivalót otthonról. Fontos, hogy felhasználjuk, amit már megvettünk, fölöslegesen ne vásároljunk. A gyerekeket is a takarékosságra tanítom – magyarázza a vámosgyörki Magdáné Faragó Judit.

Az energiaellátás ma még világszerte óriási szén-dioxid-kibocsátással jár, ami súlyosan szennyezi a levegőt. A magunk aprónak tűnő takarékossága, ha sokan tesszük, ezen a téren is sokat jelent.

– A lakásban csak ott ég a villany, megy a tévé vagy a számítógép, ahol tartózkodok – hangsúlyozza a kápolnai Lipkovics Tiborné.

Talán kevesen gondolunk arra, hogy mennyit takaríthatunk meg, ha figyelünk az egészségünkre.

– Elmegyek az ingyenes szűrővizsgálatokra, mert a későn felismert betegség pénzben is sokkal többe kerül. Arról nem is beszélve, hogy életmentő lehet – emeli ki Magdáné Faragó Judit.

Nem a pénz bősége vagy hiánya az alapvető mozgatórugó túlköltekezés vagy takarékosság kérdésében. A hiba ilyenkor is az emberben van.

– Ha valami le van árazva, azt még nem veszem meg azonnal, főleg nem, ha másra szántam a pénzt. Szeretek vásárlás nélküli napot tartani – mondja a Norvégiában élő vámosgyörki dr. Lapu Orsolya.

Nem a hitelből költés okoz gondot

A hitelfelvétel lehetősége hasznos. Mozgatórugója a beruházásoknak, a gazdaságfejlesztésnek, a fogyasztásnak. Ám kellő pénzügyi ismeretek híján rémálommá válhat. A hitel egy kamatokkal és kezelési költségekkel megnövelt összeget tartalmazó elkötelezettség. Könnyen kiszolgáltatottá is tehet. Akkor már azért kell takarékoskodni, hogy fizessük a részleteket. Amíg nem uralta a világot a pénzkölcsönzés, az emberek beosztással éltek. Nem vásároltak hirtelen ötletből, hanem előre megtervezték, mikor mit szeretnének venni, s összegyűjtötték a szükséges összeget. A takarékosság pozitív dolog, türelmes várakozás, hogy elég pénzünk legyen vásárolni. A takarékosság nem önmegtartóztatás, hanem a nyugodt élet egyik záloga.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában