Oktatás

2020.11.02. 07:00

Több ezer Heves megyei diák tanulhat jobb körülmények között jövőre

Javában zajlanak az Egri és a Hatvani Tankerületben a kiemelt iskolafejlesztési beruházások. Az érintett településeken jövő ősszel megújult intézményekben folytatódhat az oktatás.

Barta Katalin

Fotó: Huszar Mark

A Hatvani Tankerületi Központban három intézményben – Parádon, Pétervásárán, Lőrinci két telephelyén – zajlanak a kiemelt iskolafelújítási programok. Horváth Márta tankerületi vezetőt arról kérdeztük, hol tartanak a munkálatok, s mikor fejeződhetnek be.

Portálunk érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy a projektek megvalósítása 2017. szeptember 1-én kezdődött, s a megváltozott gazdasági környezet miatt az eredeti támogatásokhoz további forrást kellett igényelni.

A parádi Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában az eredeti közel négyszázharminc milliós uniós támogatást további huszonöt millió forinttal egészítette ki a kormány. A munkálatok idén májusban indultak és szeptemberben már négy teljesen felújított tanteremben kezdődhetett meg a tanítás, az napokban pedig további hat tantermet adnak át. A kivitelezés várhatóan jövő áprilisban fejeződik be.

A beruházás során az iskolaépület mellett a tornaterem is megújul. Hőszigetelés, nyílászárócsere, megújuló energiaforrás telepítése, épületgépészeti és elektromos munkák, valamint padlóburkolat-csere valósul meg. Emellett ráépítéssel új táncművészeti szaktantermet is kialakítanak.

A Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola fejlesztéséhez az 574 milliós uniós támogatás mellé további 82 millió forint forráskiegészítést kaptak a kormánytól. A munkálatok itt idén október végén kezdődnek és 2021 szeptemberében fejeződnek be. A beruházás során bővítik az iskolát, az új részben kap helyet az étkező, a melegítőkonyha, az informatika szaktanterem, a nyelvi labor, valamint fejlesztő helyiségek, a könyvtár és az orvosi szoba. Az akadálymentesítés érdekében liftet építenek be, korszerűsítik a fűtést és az elektromos hálózatot, megújulnak a mosdók és új tanári szoba létesül. Az udvaron rekortán borítású sportudvar biztosít további sportolási lehetőséget a diákoknak.

Kompolton jövő szeptemberig végeznek az egymilliárdos felújítással. Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Lőrinci Hunyadi Mátyás Általános és Alapfokú Művészeti Iskola két telephelyén a felújítás közel ötszáz milliós uniós, valamint közel hetvennyolc milliós kormányzati támogatásból valósul meg. A kivitelezés idén október elején indult és a tervek szerint jövő augusztus 31-én fejeződik be.

Itt szintén bővül az iskolaépület, belső nyílászárókat cserélnek, tantermeket festenek és burkolatot újítanak fel. Megújul az iskola udvara, az akadálymentes közlekedést felvonó fogja biztosítani, a táncterem és a zenetermek létesítése pedig a művészeti oktatás feltételeit javítják.

Az iskola selypi telephelye egy új teremmel bővül, korszerűbbé válik a teljes villamoshálózat, kicserélik a tantermek burkolatát, és újra festik a falakat. Épül a tanulók számára egy sportpálya is, s a belső nyílászárók cseréje és a részleges tetőfelújításnak köszönhetően javulni fog az épület energiahatékonysága is.

Az Egri Tankerületi Központban négy nyertes projektben, öt helyszínen kezdődtek meg a beruházások – tudtuk meg Ballagó Zoltántól, az Egri Tankerületi Központ igazgatójától.

Az egri térségben is zajlanak a munkálatok

Bélapátfalván a Petőfi Sándor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában már befejeződött az eddig tervezett, közel százhetven millió forint költségű kivitelezés, s újabb ötven millió forintot szánnak az intézmény további korszerűsítésére. Poroszlón a Vass Lajos Általános Iskola két helyszínén több mint háromszázmillió forintot fordítanak a fejlesztésre. Sarudon befejeződött az tervezett közel ötven millió forint értékű felújítás, s itt is újabb sikeres pályázattal teremtik meg az alapoktatás korszerű feltételeit, jövő év szeptemberéig. A Kompolt-Nagyúti Általános Iskolában jelenleg több mint egymilliárd forint értékű iskola felújítás zajlik. Október végéig két épület munkálatai befejeződnek, a tanulók visszaköltözhetnek a székhelyintézménybe. Jövő szeptemberig minden egyéb munkával végeznek. A Kiskörei Vásárhelyi Pál Általános Iskola bővítésére és felújítására több mint háromszázhúsz millió forintot költenek. Itt jövő októberre tervezik az ünnepélyes átadást. A Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat egri tanintézményei közel ötszáz millió forintból újulhatnak meg jövő szeptemberéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában