Az egri védőnők munkája segíti a védekezést is

Fokozottabb körültekintést igényel most az élet minden területe, nem kivétel ez alól a védőnők munkája sem. A járványügyi intézkedésekkel összhangban, a bevezetett protokollok szerint járnak el. Igyekeznek a legkülönfélébb módon segíteni a hozzájuk fordulóknak.

Berecz Renáta

A területi védőnői ellátásban is számos megszokott dolog változott meg mára. Nagy Judit, az egri 4. számú körzet védőnője lapunknak elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend – melyet követnek – célja a családok és védőnők egészségének védelme. Kerülni kell a személyes találkozókat, a távkonzultációkat kell előnyben részesíteniük. Így zajlanak a státuszvizsgálatok, s egyéb, korábban látogatással történt tanácsadások is.

– Nagyon sokféle platformon keresztül tartjuk a kapcsolatot a szülőkkel, kismamákkal: telefonon, messengeren, skype-on, s emailben is – fogalmazott a szakember.

A személyes találkozót mindenképpen igénylő alkalmakat a védőnői tanácsadóban tartják. Ilyen például, a súlymérés, ha a szülőknek nincs otthon babamérlegük. Kismamák esetében is így történnek a találkozások, például a szívhang ellenőrzése miatt. Különösen odafigyelnek e helyzetekben a megfelelő óvintézkedésekre. Mint mondta, különféle védőeszközöket használnak: köpenyt, védőszemüveget, kesztyűt, maszkot. Így várják a látogatókat, akik időpontra érkeznek a tanácsadóba, félórás különbséggel.

– A szolgálat épületében a védőnőn kívül csak egy kismama, vagy a gyermek és egy kísérője tartózkodhat – ismertette.

Rendszeresen szellőztetnek és fertőtlenítenek a látogatók után. Az érkezőknek kötelező a maszk viselése és a kézfertőtlenítés, tartják a védőtávolságot, amennyire lehetséges.

– A gyerekkel érkezőknek újdonság, hogy most nincsenek kitéve a játékok, szóróanyagok sem – mesélte.

Az újszülött látogatások még mindig a családok otthonában történnek, ahova szintén védőfelszerelésben érkeznek, s igyekeznek minimalizálni az ott eltöltött időt. Főleg első gyerekes családoknak nagyon fontos a támogató jelenlétük, hiszen megannyi kérdéssel találják szemben magukat a baba miatt. Úgy látja, gördülékenyen megy az online tanácsadás, de főleg most a kismamák fokozottabban igénylik a személyes tanácsadások lehetőségét is.

Az iskolákban is átalakult a rend a koronavírus miatt. Az Eszterházy Károly Egyetem gyakorlóiskolájának két épületében tevékenykedik védőnőként Kövesdiné Veres Györgyi. A szakember arról tájékoztatott, még júliusban kidolgoztak egy eljárásrendet a járvány miatt az intézmény vezetésével, mely összhangban volt a később kiadott intézkedésekkel. Ezt az iskola házirendjébe foglalták, s mindenkire nézve kötelező érvényű. Ennek megfelelően nagy hangsúlyt helyeznek a fertőtlenítésre, kézmosásra, maszkviselésre, naponta mérik a gyerekek testhőjét. A védőnő minden szülői értekezleten részt vett, tájékoztatott a meghozott intézkedésekről, s hogy milyen tünetekkel nem lehet iskolába jönni.

– A koronavírusra jellemző tüneteket produkálókat külön helyiségben elszeparáljuk a többiektől addig, amíg a szülő meg nem érkezik a diákért – ismertette. A felügyeletüket erre kijelölt pedagógusok biztosítják. Hozzátette, a szülőket is kérték, az ilyen esetekre ők is készüljenek fel, hogy minél gyorsabban, gördülékenyebben hazavihessék a gyereket. Folyamatosan kapcsolatban vannak a szülőkkel, gyermekorvosokkal, így az érintett tanuló állapotáról is kapnak tájékoztatást.

Sírtak a tanulók, hogy nem mehetnek másnap iskolába

Az iskolai védőnő arról is szólt, az egészségügyi szűréseket első körben a gimnazistáknál végezték el, számítottak arra, hogy ennél a korosztálynál vezetik be először az online oktatást. A kisebbeknél is elvégezték már ezeket a vizsgálatokat.

Úgy véli, az övék az egyik legfegyelmezettebb iskola az óvintézkedések betartása terén. A tanulókkal megértették és megtanították a maszk helyes használatát, a kézfertőtlenítés fontosságát. Mint mondta, ennek eredményeként mindenki betartja ezeket az intézkedéseket. – A gimnazisták is nagyon együttműködőek voltak. Amikor bejelentették a távoktatást, sírtak amiatt, hogy nem jöhetnek iskolába másnap – fogalmazott.

Az általános iskolai alsóbb évfolyamon tanulókkal játékos formában igyekeztek megértetni a kézmosás, maszkhasználat fontosságát. Rajzfilmet is vetítettek nekik baktériumokról, gombákról, vírusokról. – A kicsik még nem érthetik, miért is fontosak ezek az óvintézkedések – vélekedett. A helyes kézmosás metódusát UV-lámpás módszerrel is tanították: annak fénye alatt láthatóvá válik, ha valahol nem sikerült rendesen megmosni a kezüket.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában