beruházás

2020.12.01. 17:30

Forgalomszámlálással kezdik az egri keleti elkerülő út előkészítését

Olyan nyomvonalat akarnak találni a tehermentesítő útnak, hogy az kiszolgálja a megyeszékhelyből ki és bevezető utakat és a városrészek közti közlekedést.

Tóth Balázs

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Megkezdődhetett az egri keleti elkerülő út tervezésének előkészítése. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) 149 millió forintért az UTIBER, az UVATERV és a Pannonway Építő Kft. alkotta konzorciumot bízta meg a munkával, amelyben egy körülbelül 16 kilométer hosszú, kétszer egy forgalmi sávos, Egert keletről elkerülő másodrendű főút nyomvonalfolyosóit kell megvizsgálniuk. Tanulmánytervet kell készíteniük, közlekedésbiztonsági hatásvizsgálatot kell végezniük és környezeti hatástanulmányt kell írniuk.

A környezetvédelmi engedély megszerzése az M25 autóút és a 252-es főút (K2) csomópontja és a 25-ös főúti visszakötés, valamint az elkerülő út és 24-es főút közvetlen kapcsolatának megteremtése az elkészült térségi vizsgálat megállapításait figyelembe véve. A NIF szerint a teljes elkerülő úton várhatóan tizennégy csomópont épül, a tervezés során ki kell térni az elkerülő út helyi, városi úthálózatához való csatlakozási lehetőségekre, az országos közutak kapcsolatának megteremtésére, valamint a 25. sz. és 24. sz. főutak közvetlen kapcsolatának megteremtésére is. Figyelembe kell venni az ütemezett megvalósítás lehetőségeit is. Az elkerülő út M25 autóúti kezdő és 25-ös főúti végcsomópontjainak országos közúton mért távolsága 11 kilométer, míg az elkerülő út 25-ös főúti átkötése és a 24-es. főúti csomópont távolsága közúton három kilométer jelenleg.

A NIF tájékoztatása szerint Eger elkerülő útjának előzetes vizsgálatára 2019-ben elkészült egy döntés-előkészítő tanulmány. Ez négy nyomvonalfolyosót elemzett úthálózati szinten, kettőt a várostól nyugatra, míg kettőt a várostól keletre vezetve. Ezek összevetése alapján városszerkezeti, forgalmi és szempontból a keleti nyomvonalváltozatok kedvezőbbnek bizonyultak a nyugati vonalvezetésekhez képest.

Eger közlekedés-fejlesztésének következő lépéseként megkezdődik a város tehermentesítése érdekében az M25 autóúthoz kapcsolódó, kétszer egysávos, a várost keletről elkerülő út nyomvonaltervének elkészítése. A tehermentesítő út célja nem elsősorban a város teljes elkerülése, hanem nagyobbrészt az Egerbe tartó, onnan induló és a városrészek közötti utak kiszolgálása.

Az út nyomvonalának kijelölésére tanulmányterv készül, amely meghatározza a tervezett út pontos nyomvonalát, kapcsolatait, környezetét érintő feladatokat. Mint írták, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tervezés során a helyiek és környékbeliek véleményét megismerhessék, minden érintetett bevonva, az érdekeiknek minél inkább megfelelő kialakítás szülessen.

A tervezés során ki kell térni az elkerülő út városi, helyi úthálózathoz, valamint a 25-ös és 24-es főutakhoz való csatlakozásaira is. A térség közútjainak forgalmi vizsgálata – forgalomszámlálásokkal és a korábbi forgalomszámlálási eredmények feldolgozásával – idén év végén, valamint jövő év elején történik meg. A végleges nyomvonalterv 2022 tavaszára készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában