bor

2021.01.23. 14:00

Az Egri Borvidék szőlőültetvényeinek felén már elvégezték a metszést

Rendkívüli körülmények között zajlott tavaly ősszel a szüret. A sok csapadék a kalandos betakarítást követően további nehézségeket okozott az őszi talajmunkák elvégzésében. Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint az elmaradások ellenére ütemesen haladnak az ültetvényeken a metszéssel.

Sike Sándor

20210106 Ordascsehi Jellegzetes ollócsattogtatástól hangos a szőlő, ropogva hull a földre a levágott venyigedarab. Megkezdődtek a metszések a Dél-Balatoni Borvidéken. Foto: Kovács Tibor KT Somogyi Hírlap. Képen: Bohus Zoltán

Forrás: Somogyi Hírlap

Fotó: Kovács Tibor

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Heol kérdésére azt mondta: az izgalmasan sikerült szüret végeztével – ahogy az időjárás engedte – szinte már azonnal metszeni kellett. Hetente, tíz naponta jött a csapadék, ami december közepére szűnt meg. Akkor meg is kezdődött a metszés.

- Hogy meddig lehet, meddig szabad? A tőke nyugalomba kerülése előtt elfogadható. Erre a munkára a legideálisabb a február és a március. Azt persze, hogy mikor végzik az ültetvény nagysága jelentősen befolyásolja. A legnagyobb ültetvényfelülettel bírók, vagyis azok, akiknek az ötven hektárt eléri, vagy meghaladja a szőlőjük, nem várhatnak a metszéssel, ütemesen kell, hogy csinálják – mondta a hegyközségi tanács elnöke.

Növényélettani szempontból a metszést azelőtt feltétlenül el kell végezni mielőtt nedvedzik a vessző. A tőke feltöltési időszakára halasztani kevésbé jó megoldás. A várható termést illetően a fagy okozhat problémát a szakember szerint. Mínusz 20 Celsius fok körül, vagy az alatt már rezeg a léc, károsodhat az ültetvény. Metszeni viszont mínusz 6 fok alatt nem ajánlott. Fagysérülés keletkezhet a vesszőn a kéz melegétől.

- A korai metszést van, aki kifejezetten szorgalmazza. Jelenleg a borvidéken 50-55 százalékos metszettségi állapotnál tarthatunk. Jónéhány ültetvénytulajdonos váltottsoros művelést alkalmazott. Ha művelte is az egyik sort kihagyta, oly módon, hogy szárzúzóval verte le azt. Ennek metszéskor az a hozadéka, hogy nem sárban kell taposni. Olyan, mintha gyepen mennénk – magyarázta Farkas László.

Szerinte az elmúlt év végén egyébként is jellemző volt az őszi talajmunka elmaradása a sár miatt. Ötven százalékban maradthattal el ezek a munkák. Szántani nem lehetett, a talaj lazításnak sem volt értelme. Annak ellenére maradtak el ezek, hogy a szőlőművelők körében jól ismert az elv: „bármilyen rossz őszi talajmunka jobb, mint a bármilyen jó tavaszi”. Maga az őszi munka mára teljesen gépesített, s a metszés bizonyos fázisai is. Előmetszés is lehetséges géppel, illetve ma már egyre többen elektromos metszőollót alkalmaznak. Az akkumulátor néhány kilogrammos, ugyanakkor vágáskor nem kell fizikai erőt alkalmazni.

- Március végére általában befejeződnek a metszések, s máris lesznek teendők. Ezek közül a támrendszer rendbetétele áll elöl a feladatok sorában – tette hozzá a hegyközségi tanács elnöke.

Rákérdeztünk a munkaerő helyzetre is. A szakember válasza szerint hiány nincs, de túlkínálatról sem beszélhetünk.

Sikerült elérnünk egy a szőlőművelésben több éve foglalkoztatott alkalmi munkást is, a 37 éves Horváth Bélát. Elmondása szerint 8-10 fős csapatuk van, s évek óta ugyanannál a tulajdonosnál vállalnak munkát. Bár a metszés egyfajta szaktudást igényel, ezt megtanították velük. Ami pedig a munka nehézségét illeti, az Béla szerint nagyon függ az időjárástól.

- Egy biztos. Inkább fagyjon, mint sárban kelljen tapicskoljunk – mondta.

Aki teheti csak februárban kezd metszeni

Tokár Zsolt egyike az egri Kőporos szőlész-borászainak. A metszéssel kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy ő a saját ültetvényein majd csak februárban fog bele a munkába. Ezt a „késlekedést” csak részben indokolja, hogy míg korábban nagyon nagy sár volt, jó pár nappal ezelőtt pedig erős fagyok, tehát nem lett volna szerencsés metszeni. Fontosabb ok, hogy februárban és márciusban szokta ezt a munkát elvégezni. Szakmai szempontból ekkor a legideálisabb ugyanis metszeni. Megteheti, hogy várjon februárig, hiszen az ültetvényeinek a mérete nem kényszeríti ki a decemberi kezdést. Neki is, mint sok más szőlész-borásznak vannak viszont gyümölcsfái, amelyek közül az őszibarack metszése most is, mint máskor is erősen indokolt. A többi fajta nem támaszt ilyen sürgető követelményt, azoknál szerinte célszerű mérlegelni a hajtások ismeretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában