téli veszélyek

2021.01.20. 07:00

Veszélyes, de akadnak, akik rálépnek a jégre

A járványügyi korlátozások miatt most a mesterséges korcsolyapályákat is nélkülözniük kell az embereknek. Emiatt más alternatívákat keresnek, s a közösségi médiában már gyakran találkozni a kérdéssel: rá lehet-e már menni korcsolyával a tóra? Utánajártunk.

Berecz Renáta

2021.01.19 - Ostorosi Horgásztó - Ostoros - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Az elmúlt néhány napos hideg idő miatt több tavunk is elkezdett befagyni, ez pedig többeket csúszkálásra csábított. E művelethez azonban nem árt óvatosnak és körültekintőnek is lenni, hiszen bőven tartogathat veszélyt is magában.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kérdésünkre elmondta, jégre lépéskor kerülni kell a repedéseket, ha ismeretlen a jég vastagsága, akár kopogtatással vizsgáljuk azt meg, s tartsunk távolságot egymás között.

Nagy Csaba hozzátette, a korcsolyázásra szánt területet mindig a tó üzemeltetője jelöli ki. Ennek hiányában tilos és életveszélyes is a fagyásnak indult vízfelületen tartózkodni.

Bár az időjárás kedvezőnek tűnt az elmúlt napokban a téli sportokhoz, a tavon korcsolyázás egyelőre még mindig inkább a veszélyes kategóriába tartozik. A Tisza-tónál is próbálkoznak már a bátrabbak, a strandok partjaival párhuzamosan közlekedve akadnak olyanok, akik bizony kihasználják ezt az időt, és csúszkálnak kicsit. Megkérdeztük, mennyire lehet ez biztonságos most.

Az ostorosi víztározó jelenleg magántulajdon, ám még így is sokan szeretnének rajta csúszkálni, ha befagy Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A Tisza-tavon az elmúlt napok hideg időjárása miatt megindult a jégképződés, azonban változó mértékben fagytak be az egyes állóvíz területek – tájékoztatott a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke. Fejes Lőrinc elmondta, a Tisza-folyón, az élőmederben nincs jég, viszont a medencékben – abádszalóki, sarudi, poroszlói medencékben – az állóvizek már befagytak. Nem lehet összefüggő jégtakaróról beszélni azonban, mert – mint mondta – nagy létszámú vízimadarak tartózkodnak bent éjszaka a tavon, ahol a mozgásukkal tartják fent a szabad vízfelületet.

– Maga a jégvastagság is csupán egy és öt centiméter között van, változó hol, mennyi, így pedig semmiképpen sem alkalmas arra, hogy rámenjenek a jégre, sem a horgászok, sem a turisták – mondta. Hangsúlyozta, hogy kizárólag tíz centi vagy ennél vastagabb, összefüggő jég teszi lehetővé, hogy biztonsággal lehessen rálépni. Emellett az elkövetkezendő napokban fokozatos enyhülés várható az időjárásban, éppen ezért senkinek nem javasolja, hogy a jégre merészkedjenek. – Jelenleg a jégen lévő vékony hólepel is veszélyes, hiszen nem látni, milyen jég van alattunk – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, ha még e héten kitartottak volna nappal is a mínuszok – nem csak éjszaka –, hétvégére már lettek volna olyan területei a tározónak, ahol már biztonságosan jégre léphettünk volna.

A felsőtárkányi tó kedvelt helyszíne ilyenkor a szabadtéri korcsolyázásnak, ám – ahogyan arról a polgármester is nyilatkozott – önkormányzati rendelet tiltja e tevékenységet, annak fokozott veszélye miatt. Szántósi Rafael kiemelte, ennek ellenére megpróbálkoznak vele az emberek, s ha ilyenkor tetten érnek valakit, felhívják az illető figyelmét a tilalomra. – A széleken lévő sekélyebb víz ugyan befagyhat ilyenkor, de van, ahol a két métert is eléri a mélysége, nem egyenletesen fagy be, ezért nagyon veszélyes rálépni – fogalmazott.

Az önkormányzati tulajdonban lévő tó a Felsőtárkányi Sziklaforrás Egyesület gondozásában van, aminek vezetője arról szólt, az emberek megpróbálnak rámenni, de tilos, és veszélyes is, ahogy nyáron fürödni is benne. – A tóba érkező forrásvíz mozgása egyenetlenné teszi a víz hőmérsékletét, emiatt sem tud most biztonságosan, összefüggően befagyni – mondta Bajzát Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában