NAV

2021.01.17. 11:30

Vizsgálat indulhat, miért villaárban épülnek az orvosi szolgálati lakások Kerecsenden

Kerecsenden tavaly májusban kezdődött meg a közel 263 millió pályázati forrásból megvalósuló orvosi lakás építése. Az épület azóta tető alá került, s idén de­cember végéig készülhet el. A NAV Bűnügyi Főigazgatósága vizsgálódhat az ügyben.

T. B., B. K.

20210106 Kerecsend fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Orvosi szolgálati lakások épülnek Kerecsenden.

Fotó: Huszár Márk

Feljelentésként értékelte dr. Polt Péter legfőbb ügyész a Demokratikus Koalíció képviselőjének parlamenti kérdését, így a NAV Bűnügyi Főigazgatósága asztalára került az ügy.

Portálunkon tavaly májusban írtunk arról, hogy Kerecsenden a Magyar Falu Programban elnyert 263 milliós orvosi szolgálati lakás hírére a helyiek is felkapták a fejüket, s azt kérdezték, mi indokolta, hogy a lepukkant orvosi rendelőjük felújítására ennek csupán töredékét fordíthatják. Jelenleg is folyik az építkezés a Bereksor 3. szám alatti önkormányzati tulajdonú telken. A Makovecz-stílusú épület már tető alatt van, ez év végéig készülhet el.

Utánanéztünk, hogy az elmúlt évben átlagosan 230 millió forintot ítélt oda a kormány orvosi szolgálati házakra. A települések nyolc épülettípus közül választhattak, 2019-ben még csak négy közül. Ezek alapterülete 177 és 218 négyzetméter között mozog, a nyolc változatból csupán az egyikben van rendelő.

Viszonyításképpen Kerecsenden jelenleg egy jó állapotú, 335 négyzetméteres családi házat 38,5 millió forintért hirdetnek. Vonyarcvashegyen új, panorámás villa kerül 249 millióba és 255,6 milliót kaptak szolgálati lakásra. Pirtón is tízszeres, Tiszaszentmártonban hússzoros árkülönbség van az újonnan épülő és a jelenleg legdrágábban megvásárolható, helyi ingatlan között.

Tavaly tavasszal írtunk arról, hogy a kerecsendi önkormányzat 2019-ben nyert közel 263 millió forintot egy ötszobás, kétgarázsos, napelemekkel, hőszivattyús fűtési rendszerrel ellátott épületre. A tavaly kiírt közbeszerzésen az építkezés költségét nettó 156 millióra taksálták, a nyertes egerszalóki cég végül 200 millió forint plusz áfáért építi meg a 163 négyzetméteres házat, s az ötven négyzetméteres garázst. A 254 milliós kivitelezési költség nagyjából 1,2 millió forintos négyzetméterárat feltételez, ami több mint kétszerese a passzívházak 550 ezer forintos építési költségeinek.

Kerecsenden az épülő orvosi szolgálati lakás már tető alatt van, év végére készül el Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Megnéztük, milyen szolgálati lakást vehetett volna az önkormányzat ennyiből. Az egyik ingatlanos oldalon négy kerecsendi házat hirdetnek, ezek összesen 113 millió forintba kerültek volna, összesen 934 négyzetméter alapterületűek.

Májusban érdeklődtünk a település jegyzőjétől, Kiss Sándortól, aki akkor érdeklődésünkre elmondta, igyekeznek minden pályázati lehetőséget kiaknázni. Az orvosi lakások esetében sávosan lehetett pályázni és nagyon alapos, részletes indoklás kellett ahhoz, hogy az önkormányzat a legmagasabb összeget célozza meg. Az önkormányzat akkori közlése szerint hosszú évek óta helyettesíthető orvos látja el a háziorvosi teendőket a kétezer lélekszámú faluban. Az itt élők elemi érdeke, hogy végre jó színvonalú egészségügyi alapellátásban részesüljenek. Az orvoshiány mellett nehéz megbízható szakembert találni a hátrányos helyzetű településre. Valamit fel is kell kínálni ahhoz, hogy vidéken is csábító legyen a hivatás.

A megyében, s az ország frekventáltabb részein eladásra kínált luxusingatlanok ára is lehet viszonyítási alap. Egerben például az Almagyar dombon, a Leányka utcában, a belvárosban és a Hajdúhegyen is hirdetnek 200-400 négyzetméteres ingatlanokat eladásra, 90-160 millióért. A négyzetméterárak 430-470 ezer forint között alakulnak. A 263 millió forintból bőven telt volna egri, poroszlói panzióra, 670 négyzetméteres gyöngyösi társasházra is.

Tavaly öt nyertest hirdettek

A Kerecsenddel egyszerre nyertes települések különböző tempóban haladnak a projekttel. Több helyen már tart az építkezés, máshol ősszel hirdettek nyertest a közbeszerzésen. Van olyan hely, ahol meg kellett ismételni az eljárást. Az építkezés költségét, ahol ezt megadták, 139-165 millió forint plusz áfa körüli összegre becsülték, a nyertes cégek 147-187 millióért vállalták a munkát. A falvaknak harminc évig fönn kell tartaniuk a szolgálati lakásokat. Az orvosi szolgálati lakások építésének tavalyi körében, bár többet terveztek, öt nyertest hirdettek. Ezek azonban már közel 400 millió forintot kaptak, egyenként. Nagydorogon például ugyanolyan ház épül majd, mint Kerecsenden, ám ott már 381 millió forintot kaptak rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában