állások

2021.02.24. 07:00

Az egri egyetemen végzettek zöme diplomás munkakört talált

Az informatikusok keresik a legtöbbet, sokan kipróbálták magukat külföldön, egyre kevesebb telt el a diplomaszerzés és a munkába állás között.

Tóth Balázs

Diplomaosztó az Eszterházy Károly Egyetemen Fotó: Berán Dániel

Fotó: Daniel Beran

A felsőoktatásban végzettek munkaerőpiaci esélyeiről tett közzé statisztikát az Oktatási Hivatal. A Diplomantul.hu oldalon a Felsőoktatási Információs Rendszerben tárolt egyéni szintű adatokhoz anonim módon kapcsolnak más államigazgatási rendszerekben tárolt adatokat a 2012, 2014, 2016, 2018-ban végzettekről. Megnéztük, hogy az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói az oklevél diploma megszerzése után milyen kilátásokkal vágnak neki a munkával teli évtizedeknek. Általában elmondható, hogy mivel zömével északkeleti, kisebb részben fővárosi és Pest megyei a vonzáskörzet, a fizetések alacsonyabbak (az eltelt idővel nyílik az olló), állást találni pedig hol picit hosszabb, hol rövidebb időbe telik.

Általában a végzettségnek megfelelő munkakörben helyezkednek el a diploma birtokában, bár nem mindenki. Sokan bármilyen oklevéllel ügyintézők a versenyszférában, vagy a kereskedelemben, vendéglátásban találják meg számításukat. Hetven-nyolcvan százalékuk dolgozik diplomás munkakörben. Némely szakokon (pedagógus, bölcsész, sport, társadalom- és természettudományi), évfolyamokon 5–10 százalék dolgozott külföldön, a végzettek zöme saját megyéjében próbált boldogulni.

A gazdasági vonalat választók közül a 2012-ben végzettek között már igazgatók is vannak, a többség különböző szintű ügyintéző, adminisztrátor. Elhelyezkedésük alapszakos diplomával a korábbi évfolyamokban az átlagnál egy hónappal tovább 2,7–3,7 hónapig tartott, 2018-ban már csak 1,5 hónapba telt, a gazdálkodási és menedzsment diplomával két hétig sem. A régebbi évfolyamok nyolcvan, a legfrissebb hetven százaléka dolgozott (70 százalékban diplomás munkakörben), sokan tanultak is, minél régebben végzett valaki, annál inkább, de a továbbtanulási kedv elmaradt az átlagtól. A fizetési olló a 2017/2018-as évfolyamnál a legszűkebb, a 326 ezer forint 30 ezerrel alacsonyabb az átlagnál, a 2012-esek átlag fizetése már bruttó 386 ezer forint, esetükben 130 ezer a lemaradás, de a 2014-eseknél ennél is nagyobb. A szakok közt is van különbség, az emberi erőforrás diplomásoknál általában nagyobb a differencia. Sokan maradnak helyben, 40–50 százalék hevesi, ez is közrejátszik a bérek lemaradásában. A felsőoktatási szakképzésben végzettek 200–280 ezer forintot keresnek (a turizmus-vendéglátással kevesebbet), korábban ötödük, legutóbb felük tanult tovább Egerben alapszakon.

A bölcsészdiplomások harmada maradt Hevesben, alapszak után az országos átlagot meghaladóan, 56 százalék körül tanultak tovább a korábbi évfolyamok, a legutóbbiak viszont csak 30 százalékban. Fizetésben 260–320 ezer forint az átlag, 42–67 ezer forint a lemaradás, általában 70 százalékban diplomás munkakört töltenek be (a 2018-asok 64 százaléka, az országos átlagnál jóval nagyobb része), tanárok, céges ügyintézők a magyar, történelem, anglisztika, germanisztika diplomások, utóbbiak fizetése magasabb. Kettő helyett három hónap volt, míg elhelyezkedtek. A mesterszakos fordítók, történelem szakos diplomások közt is vannak, akik továbbképzik magukat.

Az informatika szakokon végzőkből – Egerben 2018-ban 7, máshol majdnem 9 félév alatt szereztek diplomát – zömmel szoftverfejlesztők, rendszerelemzők lettek, 16–31 százalékuk képezte tovább magát, ami máshol magasabb. Kilencven százalékuk dolgozik, túlnyomórészt diplomás munkakörben, 400–626 ezer forintos bruttóért, igaz, bérük elmarad az átlagtól. Harmaduk maradt Hevesben, sokan dolgoznak Budapesten. A kétéves képzést végző programozók ötöde-harmada tanult tovább, fizetésük 300 ezer körüli, három hónap után álltak állásba, 80 százalékban diplomás munkakörben.

A művészetközvetítői szakokon végzettek (zene, mozgóképkultúra, elektronikus, illetve kézi ábrázolás) három hónap után találtak állást, 30–50 százalék továbbképezte magát, és átlag felett, 250–350 ezer körül keresnek. Ötvenhat-hetven, de tervezőgrafikusok vagy a 2018-as elektronikus ábrázolás szakon végzők 100 százaléka diplomás munkakörben dolgozik. Közöttük a legnagyobb az egyéni vállalkozók aránya, van évfolyam, amelynek harmada önálló. Egerben az ország keleti feléből sokan tanulnak, 16–20 százalék a hevesiek aránya.

Pedagógus alapdiplomával tanítók, óvónők, kisgyereknevelők lettek a hallgatók, 200–260 ezer forintos bruttóért. További képzettséget 20–50 százalékuk szerzett, külföldön 4–9 százalékuk próbált szerencsét. A mesterszakon végzettek az eltelt évektől függően 250–400 ezer forintot keresnek, általában középiskolai vagy általános iskolai tanárok, továbbtanulási arányuk 15–38 százalék közötti, másfél-három hónap alatt találtak munkát. A csecsemőgondozó felsőoktatási szakképzést végzők 195 ezer bruttó fizetésre számíthattak, 30 százalékuk továbbtanul.

A sporttudományi területen végzettek 40–65, legutóbb 25 százaléka tanult diploma után mást is. Külföldön 5–27 százalékuk próbálta ki magát, 2–3 hónap alatt szereztek munkát. Középiskolai tanárként, edzőként, sportszervezőként, recepciósként 50–87 százalékban diplomához kötött állást találtak az edző, rekreáció, sportszervező szakos egykori hallgatók. Bruttó keresetük 320–350 ezer forint között alakult, a 2018-ban végzett sportszervezők 470 ezres átlagfizetése alaposan az országos fölé húzta a legutóbbi évfolyam átlagát, de egyébként annyit keresnek, mint máshol. A sportosok ötöde-negyede Heves megyei.

A társadalomtudományi alapdiplomával 3–4 hónapba telt munkát találni a korábbi évfolyamoknak, a legutóbbiaknak másfélbe sem. Az informatikus könyvtáros, kommunikáció, nemzetközi tanulmányok, szociálpedagógus-diplomával rendelkezők 60–75 százalékban oklevélhez kötött foglalkozást folytattak, általában végzettségüknek megfelelő területen, a tapasztaltabbak 300–310 ezres, a frissebben végzettek 266 ezres bruttó bérért, ami alacsonyabb az országos átlagnál. Tíz-tizenöt százalékuk egyéni vállalkozó. A végzettek 25–40 százaléka tanult tovább, ez jellemző a kommunikációs szakképzést teljesítőkre is. Az ő keresetük 220–270 ezer forint volt. A mesterszakot végzettek hosszabb idő után léptek munkába. A végzettek 30–40 százaléka megyei.

A természettudományos alapdiplomát szerzőknél a legmagasabb a mesterképzést választók aránya, 43–66 százalék. A biológia-, földrajz-, kémia-, környezettan-, matematikadiplomások 290–350 ezer forintra számíthattak, ami elmarad az országos átlagtól. Nem csak tanárok, biológusok, vegyészek, ügyintézők cégeknél, hivataloknál. Állást találni 3–4 hónapba telt a korábbi évfolyamoknak, a legutóbbinak bő két hónapba. Aki mesterszakot végzett, annak csak öt hétbe és 60–77 százalék helyett a geográfusok 75–100 százalékban diplomást állást töltenek be. A végzettek negyede hevesi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában