fenntartható fejlődés

2021.02.06. 11:30

Heves megye társadalmát és gazdaságát érintő problémákra kínálnak megoldást

Tavaly új kutatási projekt indult, melynek középpontjában a társadalmi és gazdasági folyamatokat vizsgálják, s lehetséges javító megoldásokkal is készülnek a szakemberek. Erről dr. Loboczky János, a Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) Heves megyei alelnöke és Kovácsné dr. Nagy Emese, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja, a MAB Pedagógiai Szakbizottságának elnöke beszélt a Heolnak.

Berecz Renáta

Dr. Loboczky János és Kovácsné dr. Nagy Emese szerint is fontos kutatásról van szó

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Milyen szerepet tölt be az észak-magyarországi régió tudományos életében a Miskolci Akadémiai Bizottság?

Dr. Loboczky János: – A MAB több mint 40 éve működik, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye tudományos életének egyik legfőbb koordinátora. A tudományterületeknek megfelelően 16 szakbizottságban tevékenykednek a kollégák, köztük jelentős számban az Eszterházy Károly Egyetem, a gyöngyösi Szent István Egyetem Károly Róbert Campusa oktatói, s olyan intézmények kutatói, mint a Dobó István Vármúzeum, a Heves Megyei Levéltár. A szakbizottságok konferenciákat, workshopokat szerveznek, ezek anyagait többnyire önálló kötetekben is megjelentetik.

Dr. Loboczky János és Kovácsné dr. Nagy Emese szerint is fontos kutatásról van szó
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– E munkának fontos része a tudományos ismeretterjesztés, az áltudományos nézetekkel szemben a hiteles, tudományosan igazolt elméletek népszerűsítése – folytatta dr. Loboczky János. – Ezt a célt nagyban elősegítik a MAB-klubok programjai. A Miskolcon, Egerben, Gyöngyösön – itt még junior klub is működik iskolásoknak – és Sárospatakon működő klubok keretében a tudományágak jeles képviselői tartanak előadásokat, amelyekkel a középiskolás korosztálytól kezdve a legidősebb érdeklődőkig mindenkit várnak a szervezők a nyilvános előadásokon. A MAB kiadványaként Te mit tettél hozzá? címmel két kötet jelent meg, amelyben a régióban, így Egerben és Gyöngyösön tevékenykedő kutatók rövidebb tanulmányban foglalják össze kutatási témájuk legújabb eredményeit.

– Még a múlt évben a Magyar Tudományos Akadémia minden szintjén, így a MAB-nál is a háromévenkénti szokásos tisztújítás zajlott. Az új elnökség kezdeményezett-e új kutatási projektet?

Dr. Loboczky János: – Kaptay György akadémikus, a MAB új elnöke kezdeményezésére figyelemre méltó közös munka indult el MAB Régiós kutatások 2020–2023 címmel. E projektnek két vezető koordinátora van, dr. Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem docense, s Kovácsné dr. Nagy Emese, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja, a MAB Pedagógiai Szakbizottságának az elnöke.

– Mit lehet tudni a kutatásról, a megyei tervekről?

Kovácsné dr. Nagy Emese: – A kutatómunka és a tudományos ismeretterjesztés révén kívánunk hozzájárulni a régió társadalmi és gazdasági folyamatainak értelmezéséhez és a javító megoldások feltárásához, aktuálpolitikától mentesen, de a régió fejlődése iránti elkötelezettségünket hangsúlyozva. Tudományosan megalapozott válaszokat dolgozunk ki a régió, benne Heves megye társadalmát és gazdaságát érintő valós problémákra, ezek közép- és hosszútávú hatásainak vizsgálatával, különböző alternatívák kidolgozásával, amelyek a régió fenntartható fejlődését szolgálják.

– Hol tartanak a kutatás előkészületei?

Kovácsné dr. Nagy Emese: – Egy 15–20 szerző munkáját összefoglaló tanulmánykötet megjelenésének előkészületei folynak, amely kitér a vidékfejlesztésre, a falusi turizmus lehetőségeinek kiaknázására, a meglévő természeti kincsek hatékony feltárására és hasznosítására. Olyan kötet megjelenését is tervezzük, amely a régió szociális és oktatási problémáinak az elemzéséről, fejlesztési irányvonalak meghatározásáról szól. Ebben az egészségügyi, a szociális és az oktatási gondok feltárásával a munkaerőpiaci helyzetet érintve szeretnénk javaslatokat megfogalmazni a hátrányos helyzetű lakosság társadalmi mobilitásának az elősegítésére.

– Minderről hol tájékozódhatnak az érdeklődők?

Kovácsné dr. Nagy Emese: – A MAB honlapján az érdeklődők a Kutatási Bizottság munkájáról és az első konferenciafelhívásunkról tájékozódhatnak. A közelgő konferencia címe pedig Tudománnyal a Régióért. Április 12-én rendeznénk meg ezt a tanácskozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában