egri vár

2021.02.23. 12:11

Leomlott a bástya támfala – Eger polgármestere szerint a felelősnek kell megfizetnie a kárt

Mint kiderült: a kivitelezői garancia letelte után két héttel dőlt le az egri vár Szép-bástyájának támfala.

Sz. M. L.

2021.02.17 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Egri Vár.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A Szép-bástyáról tartott sajtótájékoztatót Mirkóczki Ádám polgármester kedd délelőtt. A városvezető elmondta, nem nyújtanak be vis maior pályázatot, mivel az nem fedezné a költségek egészet, legjobb esetben is csak annak 70 százalékát.

– A másik ok, hogy egyértelműen hiba történt. A pályázat kényelmesebb lenne, de úgy gondolom, hogy az önkormányzat és az egriek pénzéből nem fogjuk más hibájának a következményét megfizetni, még részben sem. A döntésem szerint akár bírósági úton is, de ki kell deríteni azt, hogy ki ezért a felelős. Az önkormányzat és a kivitelező is jelezte, hogy repedések vannak a bástyán – jegyezte meg a polgármester. Mirkóczki Ádám szerint egyértelműen emberi mulasztás történt.

Mint megtudtuk: a vis maior pályázat határideje ma telik le. Jelenleg a további romlás megakadályozása a cél, az állapot konzerválását természetesen az önkormányzat finanszírozza a további fejleményekig.

" data-width="500" data-show-text="true">

">A tragikus esetről készült képekért és videóért kattintsatok a cikkre‼️👇 #egrivár

Mint ahogy arról korábban már írtunk, sajnálatos eset történt Egerben: leomlott az egri vár egyik bástyájának támfala. Az ügyben Mirkóczi Ádám polgármester mellett Oroján Sándor, az Fidesz frakcióvezetője is megszólalt, szerinte egy független szakértőkből álló vizsgálóbizottságnak kell tisztáznia a felelősség kérdését. A későbbiekben az is kiderült, hogy a kivitelező az ötéves, garanciális javítások ügyén vizsgálta meg decemberben a vár felújított részeinek állapotát.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Kiderült: a kivitelező az ötéves, garanciális javítások ügyében vizsgálta meg decemberben a vár felújított részeinek állapotát #egrivár #szépbástya

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában