Oktatás

2021.02.12. 07:00

Több mint ötezren kaptak nyelvvizsga nélkül diplomát Heves megyében

Huszonkét év után is váltottak ki bent ragadt oklevelet az Eszterházy Károly Egyetemen.

Tóth Balázs

20190705 Eger fotó: Huszár Márk, HM - Heves Megyei Hírlap Diplomaosztó ünnepség az Eszterházy Károly Egyetemen.

Fotó: Huszár Márk

Tavaly országszerte több mint száztízezren vették át diplomájukat nyelvvizsga nélkül. A koronavírus járvány idején a kormány arról döntött, hogy akik 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tettek, mentesülnek a nyelvvizsga megszerzésének kötelezettsége alól, és így megkaphatják diplomájukat nyelvvizsga hiányában is. A kedvezményt azok az egyetemi és főiskolai hallgatók vehették igénybe, akik alap-, mester- vagy osztatlan képzésben vettek részt, valamint azok, akik felsőoktatási szakképzésen folytattak tanulmányokat. A nyelvvizsgamentesség azokra is vonatkozott, akiknek több, vagy szakmai nyelvvizsgára lett volna szükségük a diploma megszerzéséhez.

Az Eszterházy Károly Egyetemen, valamint jogelőd intézményeiben – ebben benne van az egri, a gyöngyösi, a sárospataki és jászberényi képzési hely is – nagyjából nyolcezer diploma ragadt bent nyelvvizsga hiányában. Az intézmény sajtóosztályának tájékoztatása alapján azonban úgy tűnik, nem mindenki élt a lehetőséggel, hogy átvegye régi oklevelét. 2020-ban nyelvvizsga nélkül 918-an vették át diplomájukat, összességében pedig 5193 dokumentumot adtak ki. Akik tavaly augusztus 1-31. között záróvizsgáztak a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson, azok okleveleit már a gödöllői Szent István Egyetem állította ki, erről az egri egyetemnek nincs adata.

A régi főiskolai-egyetemi képzésben 1237 diplomát, az új, Bologna típusú rendszerben (ezt 2005-től vezették be hazánkban, de a régi szakok kifutó jelleggel megmaradtak) közel négyezer diplomát adtak ki. Alapképzésben több mint 3200, mesterképzésben pedig több mint 500 diplomát bocsátottak ki a kormányrendelet értelmében nyelvvizsga nélkül.

Turizmus-vendéglátás alapszakon maradt benn a legtöbb diploma, négyszáz. Mint az egyetem írta, ezen a szakon a képzési és kimeneti követelmény két, szakmai anyaggal bővített B2 szintű nyelvvizsgát ír elő, amelyet sokan nem tudtak teljesíteni. Majdnem háromszáz óvodapedagógus diploma maradt bent, pénzügy és számvitel alapszakon, valamint tanári szakon körülbelül kétszázötven oklevél porosodott a fiókban.

A diploma megszerzését 1996-ban kötötték nyelvvizsgához, s bár amikor a cikk szerzője átvette a sajátját, azt mondták neki, akkorról is maradt bent oklevél, most azt a választ kaptuk, 1998-ban tett záróvizsgát főiskolai képzésen a korelnök hallgató, aki 2020-ban vehette kezébe a diplomát. A legtöbb oklevél egyébként a 2010, 2018, 2019-es záróvizsga időszak után maradt benn, megközelítőleg évente 380-an halogatták a nyelvvizsgát.

A szakok az elmúlt évtizedekben alaposan megváltoztak, több megszűnt az idők folyamán, vagy a neve változott meg, ezeket is kiadták most a felsőoktatási intézmények. Egerben ilyen volt például a számítástechnika, a programozó matematikus, az andragógia, a biológus laboratóriumi operátor szak, vagy a régi főiskolai-egyetemi tanári szakok, szakpárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában