parasport

2021.03.17. 07:00

Akaratból és küzdeni tudásból is példát mutat a gyöngyösi parasportoló

Immáron magyar bajnokként készül a 2026-os paralimpiára Dumity Richárd, a Magyar Síakadémia versenyzője. A fiú még 3 évesen szenvedett balesetet, melynek következtében kerekesszékbe kényszerült. Az elmúlt évek, valamint Ricsi küzdeni akarása és elszántsága pedig bebizonyította, ha az ember akar valamit, akkor a kerekesszék sem tarthatja vissza.

HEOL

Ricsi rendszeresen sportol, nyáron handbike-ozik, télen pedig monosízik. Jelenleg legnagyobb célja, hogy ez utóbbiban ott legyen a 2026-os paralimpián. A fiatal fiút Navratyil Sándor paralimpikon tanította meg a monosí használatára, első eszközét pedig Dani Gyöngyi, paralimpikon sportolótól kapta. Így mintha Ricsi útja sárga kővel lenne kirakva, jelenlegi nagy álmához, az olimpiához – számolt be róla a gyongyos.hu.

A fiatal versenyző Klausmann Viktor támogatásával tud sportolni, aki már nyolc éve támogatja Richárdot, az ő érdeme, hogy erre a szintre eljuthatott.

Dumity Richárd keményen küzd, heti hét napot edz, mellette, három-négy napot monosíel. Az idei évtől pedig álmai elérésében segít neki edzője, Fábián Attila, aki a Magyar Paralimpiai Bizottság Alpesi-sí szakág vezetője. Kettejük kapcsolata pedig annyira harmonikus, hogy néhány hete Ricsi elindult első versenyén, tehetségét pedig misem bizonyítja jobban, hogy arany csillogott a nyakában és Magyar Bajnok lett. A dicsőség nem szállt a fiú fejébe, azóta is alázattal és kitartással edz otthon és a pályán egyaránt. Sajnos a magyarországi körülmények nem alkalmasak arra, hogy hosszú hónapokat tudjon edzeni, így ha minden jól megy, akkor a közeljövőben külföldi edzőtáborba indul.

Az utazás költségei és a sporthoz szükséges professzionális eszközök komoly anyagi megterhelést jelentenek a családnak, akik mindent megtesznek Ricsi sikeréért. Néhány támogatótól eltekintve csak magukra számíthatnak. Éppen ezért a városvezetők, Hiesz György polgármester, Kévés Tamás és Kárpáti István alpolgármesterek úgy döntöttek, hogy márciusban Ricsit szeretnék támogatni, ezzel is hozzájárulva a fiú sikereihez. Mint arról korábban is beszámoltunk a tisztségviselők önként határoztak úgy, hogy minden hónapban magánemberként felajánlanak valamilyen közcél érdekében 20-20 ezer forintot a leadózott jövedelmükből. Februárban a Gyöngyösi Mentőállomás, most pedig Dumity Richárd volt a kedvezményezett.

Dumity Richárd és családja szívesen fogadja a támogatásokat, hiszen az olimpiai felkészülés, a következő öt évben több millió forintba kerül. Ricsinek természetesen az olimpia utánra is komoly tervei vannak. Végzős hallgatója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gyöngyös Károly Róbert Campusnak, nyáron államvizsgázik. Szeretne majd munkát vállalni, és elárulta, nagy vágya, hogy megtanuljon vezetni, és saját autója legyen, hogy ezzel is könnyítse családja terheit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában