Az ostorosi háziorvos a kamu maszkféregről: „Ez már mindennek az alja!”

Dr. Darvai László szerint hátborzongató, hogy hasonló egyáltalán felmerül az emberek fejében.

T. Z.

Dr. Darvai László egy előadáson

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Mint arról korábban már beszámoltunk, az internetes közösségi oldalakon és a videómegosztó portálokon folyamatosan terjedtek olyan kamuvideók, hogy a maszk anyagán és annak felületén apró, szürke férgek fedezhetők fel, amelyek főleg a víz hatására bukkannak fel.

Portálunk szerette volna elejét venni a találgatásoknak, ezért megkerestük dr. Darvai László ostorosi háziorvost. A szakembernek rövid, de annál határozottabb, majdhogynem erős véleménye volt a felmerülő információkról:

– Ez borzalmas! Nem lenne szabad, hogy az ilyen dolgokon egyáltalán elgondolkozzanak az emberek. Nem is tudok erre mit mondani. Ez mindennek az alja! – mondta a háziorvos.

Dr. Darvai László egy előadáson
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Megkérdeztük, hogy ilyen és ehhez hasonló találgatások egyáltalán hogyan merülhetnek fel az emberek fejében:

– Egy józan gondolkodású ember fejében sehogy – fogalmazott, hozzátéve, hogy nagy a média felelőssége, hiszen az emberek olvasnak, és sokan hajlamosak bedőlni az álhíreknek, amelyek ellenőrzés nélkül terjednek például az interneten is.

- Rengeteg ostobaságot lehet olvasni. Sajnos sok esetben a média olyan mértékben teszi tönkre a járványkezelésnek a biztonságát, ami hátborzongató, megdöbbentő és rettenetesen aljas. Úgy tűnik, az emberi butaság tényleg határtalan – részletezte.

Így terjedt az álhír

Az urbanlegends.hu számolt be arról, hogy a magyar netet is ellepték azok a házi videók, amelyek készítői férgeket, parazitákat vagy épp “Morrgerlon-szálakat” vélnek felfedezni maszkjaikban. A videók alkalmasak lehetnek arra, hogy elvegyék a kedvet a koronavírus elleni védekezés egyik fő eszközétől, a maszkhordástól. A dpa hírügynökség tényellenőrzői ugyanakkor megállapították, hogy a videókban látható sötét szálak valószínűleg a gyártás során, vagy a kicsomagolás után kerülhettek a maszkra. Ezek azonban se nem férgek, se nem nanotechnológiai rostok, hanem ártalmatlan anyagok, például szövetszálak. Mozogni pedig nedvesség, hőváltozás vagy statikus elektromosság hatására kezdenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában