borászat

2021.03.15. 19:29

Egri Csillag Fellövés: idén csak online borozunk

Immár hagyomány, hogy minden tavasszal megismerhetjük a borvidék elkészült vagy készülő egri csillagait. A pandémia miatt idén virtuálisan.

Sz. M. L.

2021.03.15 - Juhász Ádám, borász, a Juhász Testvérek Pincészete ügyvezetője - Egri Csillag Fellövés 2021 - Online esemény - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A Fellövést a nagyközönség " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook Live streamként követheti élőben este 6 órától. A nedűkről online beszélgetnek a borászok és a szakértők is az Egri Borút Egyesület szervezésében.

A Pécsi Borozó szerkesztői, Győrffy Zoltán és Ercsey Dániel, továbbá Szabó Edit és Horkay András szakújságírók beszélgetnek az egri szakemberekkel, s osztják meg saját élményeiket. Az eseményen képviselteti magát többek között a Dula Pincészet, Gál Lajos és Gál Tibor pincészetei, a Juhász Testvérek, a Petrény Winery, valamint a St. Andrea Szőlőbirtok is.

Győrffy Zoltán elmondta, hogy az Egri Csillag méltán nevezhető akár az ország egyik legnépszerűbb fehérborának is. Szabó Edit beszélgetett Juhász Ádámmal, a Juhász Testvérek pincészetétől, aki elmondta, hogy rendszerint Olaszrizling, Leányka, Chardonnay valamint Sauvignon Blanc házasításával klasszikus bor készül.

Gál Lajost Ercsey Dániel faggatta a pincészete csillagairól, a borász elmondta, hogy már 2011-óta készítenek Superior minőségű Egri Csillagot. 2019-ben a legjobb borok közé választották a Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superiort.

Hegyi Ádám, Az Eszterházy Károly Egyetem munkatársa Horkay Andrással beszélgetett. – Az egyetemnek és az élelmiszertudományi és borászati tudásközpontnak 2016-óta van lehetősége bort készíteni. Jelenleg brand építés zajlik nálunk. Húsz hektár területből mindössze 2,8 hektár ami fehérszőlő, s még ettől is kevesebb az, amin egri borvidéknek megfelelő szőlő terem. Úgy döntöttünk, hogy ezekkel az adottságokkal kizárólag az egri csillag borok készítésére koncentrálunk, melyeknek a gerincét az olaszrizling, leányka, chardonnay adják – magyarázta Hegyi Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában