történelem

2021.03.15. 15:30

Már több mint 170 éve, hogy Petőfi Sándor Egerben járt

Százhetvenhét éve ­Petőfi Sándor három napot töltött Egerben a kispapoknál. Rokoni szálak fűzték az egyik növendékhez. 1844-es megjelenéséről dr. Lisztóczky László irodalomtörténész is megemlékezett. Az Új Hevesi Napló régebbi száma is közölt írást erről. Szerencsére a Bródy könyvtár digitális adattárában utánanézhetünk, vajon mennyire emlékezetes ez az irodalomtörténeti tény, amit a papnevelde falán emléktábla is őriz. Körkérdésünkben Petőfi nyomában jártunk Egerben.

Jámbor Ildikó

A kép a költő 1844-ben tett egri látogatásáról készült Archív reprodukció: MW

Budai Miklós idegenforgalmi szakembert arról kérdeztük, véleménye szerint mennyire érdekli a belföldi, netán a külföldi turistákat, hogy itt járt Petőfi?

– A helyi művelődéstörténet része Petőfinek a városban tett látogatása – jelentette ki. – Talán ez nem eléggé ismert a helyiek körében. Az Eger mellett című versének sorait a városmarketing tudatosan használja az utóbbi évtizedekben. Igen megörültem, amikor annak idején először olvastam idézetet belőle Hevesy Sándor 1957-ben megírt Egri útikalauzában. Ő invitálóan idézi a vers befejező sorait:

„... Be kell Egerbe mennem! Mert ennyi édes vonzerőnek szívem nem állhat ellen.” Tapasztalatom szerint az idegenvezetés során a vendégek szívesen hallanak néhány sort Petőfi mindkét verséből, mely a városhoz kapcsolódik. A költő itt-tartózkodása helyi jelentőségű, melyre itt lakókként joggal lehetünk büszkék. Felnőttként, szülőként és művelődésszervezőként a mi feladatunk megismertetni a fiatalabb nemzedékkel. Beleértve az Eger mellett és az Egri hangok című verseket. A nevezetes látogatás hozzátartozik Eger irodalmi örökségéhez. Kivitelezhetőnek tartom, hogy része legyen egy tematikus városi sétának, amely a helyi irodalmi emlékek: alkotók és műveik fókuszba helyezésével kínál programot a vendégeknek.

A kép a költő 1844-ben tett egri látogatásáról készült
Archív reprodukció: MW

Batári Antalt, az egri Dobó István Gimnázium nyugalmazott irodalomtanárát arról faggattam, mennyire van benne a diákok tudatában az, amit Petőfi képviselt? Négy évtizedes pedagógusi működése során, hogyan hozta közel tanítványaihoz az életművet?

– Petőfi esetén akkor volt a legkönnyebb dolgom – válaszolta –, amikor ötödik osztálytól tanítottam a gyerekeket. A János vitézt órákig olvastuk, mindent megbeszéltünk, tisztáztunk. Nem otthoni olvasásra adtam fel! Ugyanígy volt a versekkel is, hetedik, nyolcadik osztályban műfajokat tanítottunk, s én mindig becsempésztem oda a Petőfi-verseket is.

Fodor Rékát, az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium magyartanárát arról kérdeztem, mennyire népszerű és ismert ma Petőfi a fiatalok körében?

– Petőfi népszerűsége megoszlik, nyilván a nemzeti irodalomról, a szabadságharcról ő jut eszükbe, sőt megkockáztatnám, ha arra kérném bármelyik tanulót, említsenek egy magyar költőt, az esetek nyolcvan százalékában Petőfi neve hangzana el – osztotta meg tapasztalatait. – Ám az a tapasztalatom, hogy az irodalomkedvelő diákok jobban szeretik – ahogy ők szoktak fogalmazni – a mélyebb, filozofikusabb verseket, illetve azok költőit. Inkább azok kedvelik Petőfit, akik nem humán beállítottságúak, mert egyszerűbben értelmezhetők a költeményei. Bár ez általánosítás, de ez a tapasztalatom. A kedvencek – számomra meglepő módon – a szerelmes, a hitvesi versek: A szeptember végén, a Minek nevezzelek, a Reszket a bokor, mert. A forradalmi és a tájleíró versekkel kevésbé tudnak azonosulni. Az egri vonatkozás kevéssé ismert, az érettségizők egyik tétele Petőfi, és jellemzően eddig – épp azért, mert ezt a vonalat kedvelik leginkább – a hitvesi költészetről kérdeztem őket. Még csak kétszer érettségiztettem. Remélem, hamarosan minden visszakerül a régi kerékvágásba, s akkor órán megismertetem a diákjaimmal az Egri hangokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában