Támogatás

2021.03.31. 13:05

Több ezer nőnek segített a Heves megyei Család és KarrierPONT

Eredményesen zárult a nők munkaerő-piaci helyzetének javítását célzó munka és család összeegyeztethetőségét segítő „Nők a munka világában Heves megyében„ című projekt.

Heol

A program bruttó 198 360 148 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett, konzorciumi partnerként, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei működtetik együtt.

2018-ban nyílt meg Egerben a Hadnagy utca 6 szám alatt a Heves megyei Család és KarrierPont, ahol szociális munkás, művelődésszervező és egy gyermekfelügyelő munkatárs a szakmai tanácsadáson túl igazi közösségi teret alakított ki a programba bevont hölgyek részére.

A program során Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett, konzorciumi partnerként, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei működtek közre. Elmondhatjuk, hogy egy nagyon sikeres csapat jött létre, hiszen mindhárom szervezet tapasztalt a maga területén.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a meglévő csatornáin keresztül tudott szoros szociális kapcsolatot kialakítani a családokkal és célirányos segítséget nyújtani a munkaerő-piacra való visszatérésben, a képzés-fejlesztések toborzásában, programok népszerűsítésében. Ők a nyári szünetben a dolgozó anyáknak nyújtott gyermekfelügyelettel, háztartást segítő szolgáltatásokkal és az inaktívakat álláskeresési tanácsadással segítették közel 1000 alkalommal a megye 96 településén és rendezvényeink. Jó kapcsolatot alakítottak ki a települések védőnőivel, a családsegítőkkel, valamint bentlakásos intézményeivel, melyekkel szakmai együttműködésben és kölcsönös tapasztal átadásban is támogatták egymást. Mindemellett pedig nem elhanyagolható az a karitatív munkavégzés sem, melyet a kollégák folytattak szerte Heves megyében.

Az IFKA Nonprofit Kft. több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szervezetfejlesztői és trénerei közel 200 humánerőforrás szakember, helyi munkaadó és szakmai szervezet képviselőit ösztönözte az atipikus foglalkoztatási formák és rugalmas munkaszervezési módok helyben való terjesztését, elfogadottságát.

Az IFKA a projektben elsősorban a CSAKPONT kialakításához és sikeres működtetéséhez kapcsolódó módszertan rendelkezésre bocsátásával működött közre. Szervezetfejlesztési tapasztalatokat adott át, illetve közreműködött a jó gyakorlatok összegyűjtésében is. A Családbarátország Nonprofit Kft. által előírt kötelező képzéseket tartotta, továbbá a projekt céljaihoz szorosan kapcsolódó workshopokat, tréningeket is nyújtott az érdeklődő vállalatok, magánszemélyek számára – így többek között műszakvezetői tréninget, önbizalom-erősítő workshopot, motivációs workshopot és tréninget, munka és család tréninget, álláskeresési tippek és trükkök tréning, időgazdálkodási tréning és workshopot.

Ennek keretében több mint 500 megyei munkavállaló vagy álláskereső vehetett részt olyan kompetenciafejlesztésben, mely a munkába állást, a munka és magánélet összehangolását vagy a munkahely megtartást segítette. Emellett önéletrajzírással, próbainterjúkkal és mentálhigiénés tanácsadással vettek részt a CSAKPONT szemléletformáló rendezvényein. Az IFKA szakemberei létrehozták a weboldalt, melynek küldetése, hogy bemutasson olyan cégeket – és azok jó gyakorlatait, amelyek élen járnak a rugalmas foglalkoztatást segítő jó gyakorlatok bevezetésében vagy éppen tevékeny gyakorlásában. Emellett olyan magánszemélyek interjúi találhatók meg rajta, akik saját tapasztalatukat osztják meg a rugalmas munkavégzés alkalmazásáról.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közel harminc éves gazdaságfejlesztési szervezetként jól ismeri a megye munkaerő-piaci helyzetét, szoros kapcsolatot ápol a megye munkáltatóival és szakmai szervezetivel, így hatékonyan képes számukra hasznos programokat nyújtani. Az elmúlt három évben közel 120 szemléletformáló rendezvényt tartott. Ezek célja a helyi munkaadók érzékenyítése, valamint hogy javítsa a nők munkaerő-piaci helyzetét, bemutassa a nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásában rejlő lehetőségeit, valamint a nők vidékfejlesztésben, térségfejlesztésben, gazdaságfejlesztésben betölthető szerepét. Ezeken a programokon közel 3250 fő vett részt. A legsikeresebbek közül említenénk néhányat. Ilyen a Heves megyei HR klub, mely 10 alkalommal találkozott, az Üzleti reggeli, avagy networking női vállalkozásoknak, mely 32 alkalommal segítette a női vállalkozásokat, a 3 alkalommal megrendezett Anyupiac- anyukák készítette kézműves termékek vására, melyen 82 édesanya mutatkozott be termékeivel, Női sportvállalkozók napja, Enyém a pálya! állásbörze valamint számtalan munkáltatóknak szervezett szakmai konferencia. Csoportos tanácsadások segítették a vállalkozói kompetenciák fejlesztését többek között online marketing, hatékony adózás, adatvédelem, beszédkészség, munkajogi ismeret és munkaügyi kérdésekben. A kamara képzései a vállalkozói kompetenciákra koncentrált, így többek között táblázatkezelő, prezentációs készségek, intézménytakarító, elsősegélynyújtó, érzelmi intelligencia tréning és idegenvezető képzésre terjedt ki.

Mindhárom konzorciumi tag rugalmasan reagált a veszélyhelyzetre és a tervezett programjait, konferenciáit, képzéseit, szolgáltatásait áthelyezte az online térbe, így a pandémia ideje alatt is folyamatosan segítette a rászorulókat. A sikeres együttműködésnek köszönhetően, a projekt során vállalt célszámokat közel háromszorosan túlteljesítette a konzorcium.

A program eredményeként elmondható, hogy több program is folytatódik a projekt lezárását követően is. Ilyen az Anyupiac, mely jelenleg virtuális formában működik a facebookon és az Üzleti reggeli, avagy networking női vállalkozóknak, mely havi rendszerességgel kínál találkozási lehetőséget a hölgyeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában