Széchenyi utca

2021.04.28. 07:00

Aggódnak a vendéglátósok: épp a nyitás alatt javítják meg az egri sétáló közvilágítását

Megkezdődhet az egri Széchenyi utca közvilágításban hibás szakaszának a javítása. Azonban földkábel biztosítja a szolgáltatást, s a munkálatokhoz meg kell bontani az utcát, a jó ideje zárva tartó vendéglátósok pedig aggódnak.

Szabadi Martina Laura

Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Mint arról korábban beszámoltunk, több éve nem működik a város sétálóutcájának jó részén a közvilágítás. A lakók és az üzlettulajdonosok tavaly ősszel is arra panaszkodtak, hogy ez éjszaka nagyon balesetveszélyes. November közepén az önkormányzat városüzemeltetési irodája azt a tájékoztatást adta, hogy a végleges megoldás idén tavasszal várható, mivel az előző költségvetésben ezt nem tudta biztosítani a városvezetés. Levelük szerint a földben futó elektromos kábel teljes cseréje szükséges.

Ez a Széchenyi utca díszburkolatának bontásával, árokásással, új kábel fektetésével, s a közvilágítási eszközök bekötésével jár, a költsége több mint 12 millió forint. A városüzemeltetés azt is elmondta lapunknak, hogy akkor már év elején kábelt lehetett volna fektetni, de jött a pandémia és át kellett formálni a büdzsét. Most információink szerint elháríthatják a Széchenyi 8. és 18. közötti hibát, de épp a járványügyi korlátozások enyhítésekor kezdenek bele a földkábelcserébe.

Várhatóan az éttermek nyitásának idején bontják fel a sétálóutca macskaköveit. A vendéglátósok pedig nem tudják még pontosan, hogyan fogadhatnak vendégeket ez idő alatt. Bár ígéretet kaptak, de félnek, hogy azt nehéz lesz betartani.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Friss infó❗Várhatóan az éttermek nyitásának idején bontják fel a sétálóutca macskaköveit❗ #közvilágítás #javítás #Széchenyiutca

– Úgy tudjuk, hogy most – három év után – próbálnak világosságot adni itt a Széchenyin. Sajnos, erre az előző évben, a bezárások alatt nem volt lehetőség, s valóban úgy tűnik, éppen a nyitás alatt zajlanak majd a munkálatok, úgy tudjuk, május elseje után – közölte kérdésünkre Gál Gábor, a népszerű Trifla Ivó & Konyha tulajdonosa.

– Az önkormányzattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a teraszokat nem kell jobban elbontani mint amennyire a téliesítés megszüntetése ezt megköveteli, vagyis a szigetelést és a dobogókat fel kell szedni. Azt ígérték, hogy a teraszok vázát nem kell majd elbontanunk, alatta tudnak dolgozni, kézzel szedik fel azokat a részeket. Az ígéret szerint a következő hónap elején a nagyobb, érintett teraszoknál kezdenek, szakaszosan végzik a munkát és nagyjából tíz nap alatt be is fejezik. Ha ezt valóban be tudják tartani, akkor az nem okoz katasztrofális kiesést – mondta Gál Gábor.

Várhatóan az éttermek nyitása után bontják fel a sétálóutca macskakövét
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Hozzátette, a városvezetés azt is felvetette, hogy amíg a munkavégzés zajlik, addig az érintett étterem a közelben máshová helyezhet ki a kültéri bútorokat. A helyhatóság kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a terület rendezése és helyreállítása a Széchenyi utcához méltó módon történjen, és ne maradjon a munkálatok után sár és felfordulás.

Minderről az áramszolgáltatónál is érdeklődtünk: Irlanda Boglárka, a cég kommunikációs munkatársa azt tudatta, hogy az Émász kábelhiba miatt kikapcsolta a szakaszt, s ezt jelezték az önkormányzatnak. Közölte, hogy az önkormányzat végezteti a felújítást, ez kedden a munkaterület átadásával el is kezdődött, így pontos információ csak tőlük kérhető.

Hidegben nem cserélhettek

Minczér Gábor alpolgármester lapunknak kifejtette, hogy a több mint negyven éves földkábel cseréjéhez az időjárás nem volt megfelelő az év első négy hónapjában. – Az önkormányzat a lehetőségekhez mérten igyekszik mindent megtenni, hogy az érintett vendéglátósoknak ne legyen vagy csak minimális kiesése legyen a munkálatok miatt. Egy hónapja van rá a kivitelező Hész-Vill Kft.-nek, ez alatt megújul hat lámpatest, s a cserét szakaszosan valósítják meg. A bejárást biztosítjuk majd az éttermekbe, az árkokat lefedjük, s nagyon figyelünk arra is, hogy ne maradjon törmelék a sétálóutcán, rendezett és vonzó maradjon az utcakép, csak a felszedett köveket tárolják a közelben. Mindez azért váratott magára eddig, mert a hűvös időjárás nem alkalmas e munkára, hiszen az új kábel is károsodhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában