forgalmi rend

2021.04.08. 14:00

Kiderült: a lakók választották az egri Puky utca lezárását

Szabálytalan sofőrök miatt kellett változtatni a renden.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Daniel Beran

Nem örülnek a Puky Miklós utcába került betonterelőknek olvasóink, írtuk meg korábban. Kérdésünkre az önkormányzat elmondta, erre azért volt szükség, mert a helyiek tarthatatlan állapotokra panaszkodtak.

– Tavaly nyáron számos lakossági megkeresés érkezett hozzánk, mivel megnőtt a szabálytalanul közlekedő gépkocsik száma a Puky és a Keglevich utcákban, ez zavarta az ott élőket – tájékoztatta portálunkat a helyhatóság. – Ezután a polgármesteri hivatal felvette a kapcsolatot az Egri Rendőrkapitánysággal és az intézkedésüket kérte. A szakiroda közlekedési mérnökei elkezdték a helyzet vizsgálatát, hatékony és lakosságbarát megoldást keresve a problémára.

Elsőként a Puky utca közepére került betontömb, a forgalmi rend megváltoztatása érdekében. Ám a lakók ez ellen tiltakoztak. A közterület-felügyelet munkatársai több ízben forgalomszámlálást végeztek. Közben a közlekedési mérnökök négy optimális verziót dolgoztak ki a helyzet megoldására – taglalta az előzményeket a városvezetés.

Megtudtuk, hogy a Breznai–Puky–Keglevich utcák forgalmi rendjének – a lakosság számára elfogadható – kialakítása érdekében január végén kétszáz tájékoztató levelet és véleménykérő kérdőívet küldött az önkormányzat az érintett utcák lakóinak, akik négy kidolgozott lehetőség közül választhattak. A levélben megadott időpontig beérkezett válaszoknak mindössze 34 százaléka támogatta a régi rend visszaállítását, míg 66 százalékuk változást tartott szükségesnek.

– A városvezetés a lakosság döntését szakmailag megvizsgálta, támogatta és ennek megfelelően alakította ki azt az új forgalmi rendet, amelyre a legtöbb pozitív visszajelzés érkezett – magyarázta az önkormányzat a döntés előzményeit.

Több, az utcában élő olvasónk is arról számolt be, a közlekedési kultúra vezetett oda, hogy betontömbökkel kelljen lezárni az utcát. Egy helyi férfi már első cikkünk megjelenése után kifejtette: valószínűleg épp azok miatt kellett a változást meglépni, akik a tömbök kihelyezését nehezményezik. Szerinte nem lett volna szükség a Puky utcai terelőkre, ha a KRESZ előírásait betartották volna az autósok a múltban.

– A betonterelők nekünk sem tetszenek, de sajnos csak így korlátozhatók a szabálytalankodók – mondta a Keglevich utcában lakó Fodor Pál. – A régi rend szerint a Breznai, Puky, Keglevich utcákban tilos volt az átmenő forgalom, ennek ellenére rengeteg arrafelé közlekedő, a szabályokat áthágva, rövidítette le az utat reggel és délután. Főként üzletekbe vagy munkába menet, a déli iparterület megközelítésekor. Az autósok több mint 90 százaléka nincs tisztában a kihelyezett kék színű, lakó- és üdülőövezetet jelző tábla jelentésével – tette hozzá.

Az érintett lakókkal egyeztetve kerültek az utcába a betonterelő tömbök Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A KRESZ szerint a lakó-pihenő övezetbe csak kerékpárral lehet behajtani, ezen felül az ott lakók vehetik igénybe az utcát személyautóikkal, vagy a háztulajdonosok, szolgáltatók, például költöztetők, futárszolgálatok, tüzelőanyag-szállítók. Ezen túlmenően behajthatnak még a mozgáskorlátozottak, a szemét- és betegszállítók, a postások, a rendvédelem emberei. Ők legfeljebb óránkénti 20 kilométeres sebességgel, a gyalogosok biztonságára fokozott figyelmet szentelve közlekedhetnek.

– Nem elég, hogy az itt közlekedő autósok ezt a táblát nem ismerik, és nem is veszik figyelembe, de az egyirányú és a behajtani tilos táblát sem tisztelik és minden további nélkül áthajtanak az utcán – sorolta az elmúlt évek tapasztalatait Fodor Pál. – Sokan azért élünk itt, mert ez csendes, nyugodt terület. Nem azért, hogy a Faiskola utca lakói itt rövidítsenek szabálytalanul, és hatalmas legyen a forgalom. Több évtizedig laktam abban az utcában, és soha nem jutott eszembe ezt tenni. Sajnos, a városi közlekedési morál nem jó, talán, ha mindannyian azzal foglalkoznánk, hogy ezen javítsunk, akkor nem lenne miről beszélni – húzta alá az egri férfi.

A korábbi cikkünk megjelenését követően szinte azonnal többen is a fentieket fogalmazták meg, de kérték, hogy őket ne idézzük.

Éveket kell várni a változásra

A Breznai utca egyik lakója viszont hangsúlyozta, a Puky és a Breznai utcáknak soha nem volt tehermentesítő feladata, mindkét egyirányú utcának az elején ott van a Lakó és pihenő övezet tábla. – Az autósok döntő többsége tényleg nem ismeri a tábla jelentését, aki igen, az fütyül rá. Régebben időnként büntettek miatta. Még egy Csak célforgalom táblát is kiraktak, hogy növelhessék a büntetési tételt, de ennek nem volt hatása, így lekerült – mesélte Korponay Attila. – Jeleztem az önkormányzatnak, ha nem tudnak érvényt szerezni a táblának, felesleges forgalomváltoztatásokkal kísérletezni. Mert a Breznai északi része mindig a rövidebbet húzza, folyamatos az átmenő forgalom. Voltak ötleteink: fekvőrendőr, kamera, hatósági ellenőrzés, de erre nincs kapacitás. Még évekig tart, hogy kialakuljon a szemléletváltozás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában