heves megye

2021.04.02. 18:16

Rengeteg pénzt megspórolhatunk: ezért fontos a jó hőszigetelés

Megyénkben is sok épület, háztartás hőtechnikai állapota elavult, ennek következtében magas a fűtésszámla és a tüzeléssel járó károsanyag-kibocsátás. A jó hőszigetelés mindkét problémán enyhít.

Szabó István

Papp Antalék szerint a hőszigetelt ablaküvegek megtakarítást jelentenek Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap Papp Antalné, a Papp 2008 Üvegező és Kereskedelmi kft dolgozója, és Papp Antal, a Papp 2008 Üvegező és Kereskedelmi kft ügyvezetője üvege.

Fotó: Huszár Márk

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elődje, a nemzeti fejlesztési tárca 2020-ig elfogadott energiahatékonysági cselekvési terve tartalmazta, hogy hazánk energiafelhasználásában az épületek részaránya közel 40 százalék volt. Az energiaigényük 60 százalékát pedig a lakóingatlanok tették ki. A 2030-ig meghatározott Nemzeti Energiastratégia egyik legfontosabb célja ennek az aránynak a csökkentése. Egy átlagos magyar háztartás a rezsije akár háromnegyedét is a fűtésre fordítja. A jobb szigetelés nem csupán anyagi, hanem környezetvédelmi kérdés is, hiszen a kevesebb fűtés csökkent szén-dioxid-kibocsátással jár. A valódi megtakarítást immár az el nem használt energia jelenti.

Farkas Gábor hatvani vállalkozó régóta foglalkozik ingatlanok hőszigetelésével is. Elmondása szerint az igény erre jó tizenöt éve jelentkezett nagyobb mértékben, de akkor még anyagi okokból, alig öt centiméteres külső borítást választottak a tulajdonosok. Ez pedig túl vékony ahhoz, hogy különösebben hatásos lehetne. Amióta kormánytámogatás igényelhető energetikai korszerűsítésre, széles körűvé lett e tevékenység.

– A különböző elemekre régóta létezik lehetőség, többek közt ilyen az Otthon melege program pályázati kiírása. A tulajdonosok bátrabban vághatnak bele a munkába. A hőszigetelésnél köztudottá vált, hogy a megfelelő hatékonysághoz a nyílászárók esetében háromrétegű üvegre vagy hatkamrás ablakra van szükség, a külső szigetelésnél pedig tizenöt centiméteres vastagságra. Az ilyen mértékű külső réteg esetén például egy B30-as téglából épült főfal hőáteresztő értéke a korábbinak a hetedére csökken. Ez persze csak akkor lehetséges, ha a megfelelő nyílászárót is beépítik, és a fűtést is modernizálják, mondjuk kondenzációs kazán kerül be. Tapasztalataim azt mutatják, ilyen esetekben egy száz-százhúsz négyzetméter alapterületű lakásban a hetvenezer forintos fűtésszámla akár huszonötezerre is csökkenhet – magyarázta Farkas Gábor.

Papp Antalék szerint a hőszigetelt ablaküvegek megtakarítást jelentenek
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A vállalkozó elmondta, hogy kiváló lehetőséget ad az idén indult lakásfelújítási támogatás azoknak, akik legalább egy huszonöt évesnél fiatalabb gyermeket nevelnek. Az időseknek is nyitott a pályázás lehetősége, csak náluk nehézséget okoz, hogy az interneten felbukkanó kiírásokat folyamatosan figyelni kell. A fiatalok nagy segítségükre lehetnek ebben.

Egerben a Papp 2008 Kft. üvegezéssel foglalkozik. Papp Antalné arról beszélt portálunknak, hogy sokan még mindig a hagyományos ablakaikat újítják fel. Elviszik az ablakkeretet hozzájuk, és ők kétrétegű, hőszigetelt üvegre cserélik az elavult, gyakran repedt előzőt.

– Szép számmal akadnak, akik újra hagyományos üveget rakatnak a keretbe. Ennek nyilván anyagi okai vannak, a hőszigetelt ára ugyanis a szükséges átalakításokkal együtt több mint a duplája az egyrétegűnek. Mi is azt tapasztaljuk, hogy kihasználják az állami támogatás lehetőségét az emberek, a közelmúltban is volt rá példa, hogy valaki ablaküveget cseréltetett a pályázati pénzen – összegezte Papp Antalné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában