Oktatás

2021.05.25. 17:30

A járvány miatt sem maradt le a versenyekről az egri Közgé

Az elmúlt egy évben az oktatás – a járványügyi helyzetben bevezetett digitális tanrendnek köszönhetően – óriási változáson ment keresztül. Az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnáziumban az érdeklődő, motivált tanulók kihasználva ezt a környezetet szárnyra kaptak és „szabadságukkal” élve egy átlagos tanévhez képest több területen kipróbálták magukat tanáraik támogatásával.

Munkatársunktól

A JÉG közgés döntősei. Szoros volt a verseny

Forrás: beküldött

– A tanév elején indult a „Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis” pénzügyi tudatosság verseny, a Privátbankár Diákfórum szervezésében. A verseny lebonyolítását segítő szakmai testület vezetője Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke volt. A megmérettetésre több mint hétszáz csapat nevezett. Két online forduló után a Felső10% nevű csapatunk érdemelte ki, hogy Heves megyét képviselhette az országos döntőben nagyon szép sikerrel – foglalta össze Rozmán Éva igazgató. – A csapat tagjai a 11. B osztályos közgazdasági ágazaton tanulók: Fenyvesi Domonkos, Simon Zsigmond, Barna László és Elek Olivér volt, felkészítő tanáruk Lénárt Renáta volt.

A Budapesti Corvinus Egyetemen a JÉG (Jövőt Építők Generációja) tagjai által a középiskolásoknak szóló versenyen is indult több csapat az iskolából. Felső10% csapatuk országos második helyezést hozta el. Változatos feladatokat kaptak a csapatok, közgazdasági, közismereti és logikai feladatokat oldottak meg. Online fordulók kimagasló teljesítésével jutottak el a döntőig. A tanulók kooperatív módon felosztották a feladatok megoldását egymás között. Nagyon alaposan jártak utána a szükséges információknak online és offline formában is. A továbbjutás feltétele volt egy közgazdaságtantananyag-részlet érdekes formában való feldolgozása 2 perces videóban. Csapatuk mikroökonómiából a „különleges alakú közömbösségi görbéket” választotta. A döntőben egy jövőbeni vállalkozást prezentáltak, és próbálták meggyőzni a zsűrit mint befektetőket, hogy invesztáljanak a vállalkozásukba. A döntő végeredménye nagyon szoros volt, 1-1 pont különbség volt a dobogós helyezettek között. A csapat tagjai Fenyvesi Domonkos, Pusztai Szabina, Juhász Bálint voltak.

A felkészítő tanárok itt is Lénárt Renáta és Tajtiné Szilágyi Kata volt, ahogy a Közgazdasági Diákolimpián 12. helyezést elért Fenyvesi Domonkosé is.

A JÉG közgés döntősei. Szoros volt a verseny Fotó: beküldött

– Az ÁSZÉV (Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye) minden évben nagyon fontos verseny iskolánk végzős diákjai számára – emelte ki Rozmán Éva. Az idén is képviseli tanuló iskolánkat az országos döntőben. Nagy izgalommal várja Bartus Réka két tanítási nyelvű turisztika ágazatos tanuló a végső helyezését. Őt Dancsok Ágnes készítette fel.

Az Eszterházy Károly Egyetem szervezte VE-GA-TOUR verseny döntőjébe 3 csapatuk is bekerült és 1. és megosztott 2. helyezést értek el. A háromfordulós verseny fordulóiban a vendéglátás, gasztronómia és turizmus területén kellett a diákoknak helytállniuk, illetve Eger egy – zsűri által választott – nevezetességét bemutatniuk kreatív, interaktív formában, idegenvezetői szemmel.

A 11. évfolyamos két tanítási nyelvű turisztika ágazatban tanulók országos első helyezést értek el a Pannon Egyetem „Tour de Pannon nevű országos turisztikai versenyén, melynek címe A sötét turizmus volt. Ami olyan látnivalók megismertetését és felkeresését feltételezte, melyekhez valamilyen negatív esemény köthető. Sötét turizmushoz tartozhat, amikor egy látogató egy híres ember sírhelyénél rója le a tiszteletét, vagy meglátogat egy csatahelyszínt, börtönt, vagy felkeres egy katasztrófa sújtotta területet. Csapatunk helyszínként a „Cipők a Duna-parton” holokauszt-emlékművet választotta. El kellet készíteniük a helyszínt ismertető plakátot és egy prezentációt, ahol a hely turisztikai hasznosítási lehetőségeit is feltárták. Ebben a csapatban Nagy Noémi, Győrfi Brenda, Olcsvári Vivien és Siska Gyöngyvér vett részt Dancsok Ágnes felkészítésében.

„Stat Wars” a KSH által hirdetett országos statisztikaversenyen a 10 évfolyamos csapatuk országos 3. helyzést ért el. Az MNB Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány közös BankCode vetélkedőjében egy 11. évfolyamos közgazdászcsapatuk jeleskedett Lénárt Renáta tanárnő vezetésével. A pénzügyi kérdések és feladatok mellett kreatív problémamegoldásban is próbára tették magukat a csapat tagjai. A Nemzeti Választási Iroda és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által szervezett „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” elnevezésű országos középiskolai vetélkedő döntőjében országos 11. helyezést ért el a Fortuna csapat, azaz Csomós Anita 11. a, Róka Julianna 11. a, Szaniszló Zsófia 12. d, Urbán Dorka 12. d. Őket Szántó Mariann készítette fel.

A Veszprémi Pannon Egyetem által szervezett „GreenLike” gazdasági körforgás országos verseny első helyezettje lett az iskola. A BGE Ökocímke vetélkedőjén országos negyedik helyezést értek el a 10. évfolyamos turisztikus „Ökolányok” Tóth Vera tanárnő támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában