tulajdonjog

2021.05.10. 07:00

Hamarosan több száz petőfibányai garázstulajdonos lélegezhet fel

A lakóházak közé ékelődött garázsok problémája szinte azóta létezik, amióta maga a település. Immár a küszöbön áll a megoldás.

Tari Ottó

A rendezett környezethez rendezett tulajdonviszonyok is járnak majd. Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Mintegy ötven-hatvan éves, a szocialista rendszerből örökölt anomáliáról van szó, amely végre már az idén megoldódhat.

– Már meg is oldódott volna, ha nincs a járványhelyzet. Az összes területet felmértük, a dokumentációt összekészítettük és eljuttattuk az ügyvédekhez. Sajnos, a rendkívüli körülmények a bürokráciában is éreztetik hatásukat, de úgy gondolom, még az idén megkapják a helyiek a tulajdoni lapot – mondta Juhász Péter polgármester.

Összesen négyszáz ingatlanról van szó, amelyek tulajdonjogát már a település korábbi vezetése is megpróbálta rendezni, kevés eredménnyel. Most azonban sikerrel járhatnak, amit az is jelez, hogy a „tulajdonosok” – egyelőre még időzőjelben, hiszen ténylegesen nem az övék, hanem az önkormányzaté a terület, de már nem sokáig – száz százaléka támogatja a polgármester és a képviselő-testület törekvéseit.

A rendezett környezethez rendezett tulajdonviszonyok is járnak majd. Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A megoldásra irányuló lépésekről portálunkon rendszeresen beszámoltunk. Mint megírtuk, még a Kádár-rendszerben az akkori állami tulajdonú lakásokban élők garázsokat kezdtek építeni különféle helyeken, az akkor Lőrincihez tartozó községrész kül- és belterületein egyaránt. A rendszerváltozást követően – amikor Petőfibánya már önállóvá vált – a lakóingatlanokat eladták, a garázsok alatti területet viszont nem. Így például ha valaki eladta a lakását, nem hivatalosan az ehhez tartozó járműtároló is „járt” hozzá, noha utóbbiról csak tulajdonjog nélkül, mintegy „mellékesen” egyezhettek meg, s ily módon a vételár sem legálisan cserélt gazdát. Miután ugyanis a csaknem négyszáz garázs többsége alatti földterület önkormányzati tulajdon, nem elbirtokolhatók, amiből az következik, hogy a földhivatal sem jegyzi be azokat a felépítmények új „tulajdonosai” javára. Mindezeken túl a garázzsal rendelkezők területhasználati díjat sem fizetnek, így az önkormányzat jelentős bevételtől esik el.

Juhász Péter szerint a kezdeti ellenállást követően az érintettek belátták, hogy a hasznukra válik, ha a jogtiszta állapotúvá válik a tulajdonuk. Ehhez az önkormányzat vezetése kedvező feltételeket biztosított, a méltányos vételártól – négyzetméterenként kétezer forint – kezdve odáig, hogy az aránytalan területekből adódó eltérő ügyvédi költségekre is elfogadható, egyfajta átalányos fizetési csomagot dolgoztak ki. Az eladásból származó bevételt pedig az önkormányzat vezetése „visszaforgatja” út- és járdaépítésre, a közvilágítás fejlesztésére.

– Mindenkitől türelmet kérünk, ezen a pár hónapon már nem múlik. Amint a járvány lehetővé teszi, az érintetteket azonnal összehívom, hogy végleg lezárhassuk az ügyet – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában