beruházás

2021.05.17. 17:30

Már javában dolgoznak a bölcsődék kialakításán Dél-Hevesen

A növekvő gyerekszám miatt egyre több településen tervezik vagy már el is kezdték a bölcsőde kialakítását. Sok édesanya várja az új lehetőséget, ami a munkába visszatérésüket is segíti.

Berecz Renáta

Pélyen a gyógyszertár épületét alakítják át minibölcsődévé, mutatja Bakondi Péter polgármester

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy a bölcsőde kialakítása elengedhetetlen része lesz a település fejlesztésének Pélyen. Ahogyan a polgármester lapunknak beszámolt, 2017-től egyre több gyermek született a faluban, s látták, hogy szükség lehet minibölcsődére. Nemrég igényfelmérést is végeztek, s bizonyossá vált, hogy az érintettek támogatják a megvalósulást. Bakondi Péter elmondta azt is, a Fő úton található gyógyszertári épületet alakítanák át e célra. Jelenleg is patikaként működik, ám csak heti egyszer, kihelyezett fiók­gyógyszertárként. Amint megnyílik a lehetőség, beadják a pályázatot a ház átformálására, s hét kisgyermek nevelését oldhatják meg.

Pélyen a gyógyszertár épületét alakítják át minibölcsődévé, mutatja Bakondi Péter polgármester
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Ez a hely egykor egyébként is bölcsőde volt, s nagyon szép épületről van szó, amit szeretnénk megmenteni – fogalmazott. Hozzátette, évtizedek óta nem történt komolyabb felújítás az épületen. A célnak megfelelően a belsejét is igazítani kell a mai kor követelményeihez, s a tervezett funkcióhoz. Meglátása szerint – ha minden jól megy – jövőre már ott fogadhatják a kicsiket.

Átalakításban gondolkodnak Átányban is, egy önkormányzati tulajdonú házban lesz a község bölcsődéje.

– Ám addig teljes felújításon, tetőhéjazat-cserén kell átesnie az épületnek, új berendezésekkel, játszóudvarral – ismertette a polgármester. Jámbor Dénes örömét fejezte ki, hogy már meg is nyerték ehhez a szükséges összeget, csaknem 84 millió forintot. A kiviteli tervek elkészültek, a közbeszerzés indul.

– Az a tervünk, hogy idén elkezdődjön a munka, így jövőre gyerekekkel telhet meg az ingatlan – vélekedett. A falu lélekszáma miatt törvényi kötelezettség ilyen intézmény létesítése, de a lakóknak igényük is van rá. Minibölcsődéjükben nyolc kicsit látnak el.

– Ha nagyobb igény mutatkozna idővel, az nekünk csak öröm. Akkor bővítjük az épületet – folytatta a faluvezető. Tudatta, távlati célként szeretnék egy területre – a Gondozási Központ, a Béke köz és a Bem út által határolt ingatlanokra – tömbösíteni a gyerekeknek szánt épületeket.

Ősztől már mehetnek a gyerekek

Hamarosan elkészül a mini­bölcsőde Kiskörén, ahol 260 négyzetméternyi terület áll rendelkezésre e célra. A városvezető arról tájékoztatott, hogy az Óv-Lak Óvoda Tagintézményeként működik majd a bölcsőde, melyben nyolc kisgyerekkel foglalkoznak.

– Szeretnénk, ha minden szükséges adminisztrációval minél hamarabb meglennénk. Ezután indulhat el a szakképzett személyzet pályáztatása – fejtette ki Magyar Csilla. Kifejezett céljuk, hogy szeptembertől már működhessen az intézmény, amely – az igényfelmérés alapján – nagy biztonsággal meg is telik a megengedett létszámmal. Adott esetben a bővítés is szóba jöhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában