horgászat

2021.05.02. 11:30

Nevet kaphatnak a mezőtárkányi horgásztó nagy halai

Három esztendeje annak, hogy új tulajdonos üzemelteti a mezőtárkányi horgásztavat. Arról, hogy mit hozott a váltás, a település alpolgármesterét, Pásztor Istvánt, ­illetve magát a tulajdonost, Forgács Péter besenyőtelki vállalkozót kérdeztük.

Sike Sándor

A horgászat azon hobbitevékenységek egyike, amelyet a pandémia miatti korlátozások nagyrészt megkíméltek. Ezért is érdekelhet sokakat a mezőtárkányi horgásztó működtetésében 2019 de­cemberében bekövetkezett változás. A tó ekkor új tulajdonost kapott Forgács Péter besenyőtelki vállalkozó személyében – tudtuk meg Pásztor Istvántól, Mezőtárkány alpolgármesterétől.

– Forgács Péter és családtagjai nagy lendülettel fogtak a tó és környezetének csinosításához, komfortosabbá tételéhez. Meglátásom szerint az elmúlt év a működtetésben a tanulással, tapasztalatszerzéssel telt el. Még ilyen körülmények között is sokan keresték fel a helyet, pihenték ki a fáradalmakat. Megrendeztek egy nagyszerű bojlis versenyt is 2020 szeptemberében – mondta az alpolgármester.

Pásztor István úgy vélekedett, hogy az idei évre is szorgalmasan készültek, készülnek a tulajdonosok. Azt, hogy nem tétlenkedtek, olyan tények támasztják alá, mint az, hogy a meglévő 15 esőbeálló mellé idén tavaszra még megépítettek további tízet.

Említésre méltó, hogy a korábbi szálláslehetőségek két, egyaránt négyszemélyes tóparti faházzal és három lakókocsival bővültek. Ezek a létesítmények árammal, klímával, hűtővel, mikróval egyaránt felszereltek.

– A körbekerített területen belül található egy mesterséges fürdőmedence, amit a környezetével együtt teljesen felújítottak, így azt reményeink szerint az itt megszálló vendégek már birtokukba vehetik. A gyerekek örömére vadonatúj játszótér készült a minifocipálya mellett. Teljesen megújult a VIP-beálló és a tóhoz vezető út – sorolta az alpolgármester.

Forgács Péter azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a már eddig is üzemelő büfé szolgáltatását horgászcikkek árusításával bővítik. A tavaly novemberben elkezdett telepítést is folytatták idén márciusban.

Egy-egy szebb példány megakasztása közös öröm a mezőtárkányi tavon Fotó: beküldött

– Három mázsa halat telepítettünk, továbbá öt mázsa háromnyaras ponty került a tóba. A telepítést idén többször szeretnénk ismételni. Minden 10 kilogrammot meghaladó halat csippel jelölünk meg, és az első horgász, aki kifogja, tetszése szerint nevet adhat neki. Eddig 170 hal esett át a „keresztségen”. A legnagyobb fogás pedig egy 25 kilogrammos ponty és egy 19 kilós amur volt – mondta a tulajdonos.

Szavai szerint külön öröm számukra, hogy idén februárban megjelent egy hattyúpár a tavon, és a madarak azóta is náluk vannak. Nagyon barátságosak, hiszen előszeretettel ússzák körbe a tavat, s látogatják meg a horgászokat egy kis élelem reményében.

– Készülünk a nyárra, a június elejére tervezett horgászversenyre. Természetesen eddig is és ezután is betartjuk azokat a szabályokat, amelyeket előírnak számunkra is a vírushelyzet miatt. Mint tulajdonost és üzemeltetőt örömmel tölt el, hogy egyre többen jönnek ide, töltik itt szabadidejüket, pihenik ki a mindennapi fáradalmaikat. A befektetett munkánk lassan kezd beérni. A horgászok, kísérők megszokták a szigorúbb biztonsági szabályokat, s együttműködnek az itt dolgozó személyzettel.

Szabályok a veszélyhelyzet idején

A vírushelyzetben érvényes rendszabályok természetesen a horgászatra is tartalmaznak rendelkezéseket. Így például rendezvénynek minősül, s tilos minden, a horgászszervezet által rendezett közgyűlés vagy küldöttgyűlés, továbbá kiállítás és közönségtalálkozó.

Sporteseménynek számít, s így tilos minden, a horgászszervezet, illetve hivatalos szervező által meghirdetett megmérettetés, ahol nem engedéllyel rendelkező, nyilvántartott sportolók vesznek részt.

Üzletnek minősülnek a horgász­szervezetek által üzemeltetett vagy az általuk bérbe adott vízparti épületek s egyéb létesítmények, ha a közösségi funkcióik mellett kereskedelmi jelleggel bírnak, ­működési engedély vagy igazolás birtokában egyéb árusítást is végeznek. A horgászbolt például kereskedelmi tevékenységet folytató üzlet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában