Nyitrai Zsolt: Heves megyében 145 ezer felé közelít a beoltottak száma

Európában először Magyarország érte el azt, hogy van elég vakcina mindenki számára, aki kéri az oltást. Jelenleg aki regisztrál, az egy-két nappal később már bármilyen vakcinára foglalhat időpontot.

Heol

2020.03.13. Eger - Megyeháza - Redkívüli egyeztetés a koronavírusrol Eger és térsége polgármestereivel - Nyitrai Zsolt - Pajtók Gábor - Vácity József - Ballagó Zoltán - Mirkóczki Ádám - HMH - NR - Nemes Róbert

Fotó: Nemes Robert

A járvány kezdete óta 20 695 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 860 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 295 fertőzött személy van. Heves megyében a jövő hét szerdáig tartó oltási hét végére közel 145 ezer lehet azoknak a száma, akik legalább az első vakcinát megkapták – tájékoztatott Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott.

Országosan várhatóan pünkösd hétvégéjére eléri az ötmilliót a beoltottak száma, így új intézkedések lépnek életbe. A védőoltásoknak köszönhetően Magyarországon sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, de az indiai vírusmutáns megjelenése potenciális veszélyt jelent, ami ellen csak az oltás jelenthet védelmet. Az ötmilliós átoltottság elérése után, a pünkösdi hétvégét követően, várhatóan keddtől a következő intézkedések lépnek életbe:

- Megszűnik a kijárási tilalom és az üzletek korlátozott zárási időpontja.

- Közterületen nem kell maszkot viselni.

- Szabad a sport a közterületeken egyéni és csapatszinten is.

- Május 25-től megszűnik az ingyenes parkolás.

- Május 25. után lehetőség nyílik az iskolai ballagások szabadtéren történő megszervezésére. Az ünnepségen a meghívott vendégek maszk viselése mellett életkortól, illetve a koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek. Szóbeli érettségi vizsgát tehet az, aki önhibáján kívül nem tudott megjelenni az írásbeli helyszínén. A pótlásra még a jelenleg is zajló vizsgaidőszakban kerül sor.

- Idén már megtarthatók az ottalvós Erzsébet-táborok. A táborokra május 28-ig lehet jelentkezni.

- Május 25-től a kormányablakok újra időpontfoglalás nélkül, sorszámhúzással fogadják az ügyfeleket.

- Május 27-től a magán és családi rendezvények korlátozás nélkül megtarthatók 50 főig, a lakodalmak pedig akár 200 főig is.

- Zárt téri és zenés, táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

- Szabadtéri rendezvény 500 fő részvételével tartható.

- A 16-18 éves korosztály felnőtt kíséret nélkül is mehet zárt térbe, de csak védettségi igazolvánnyal.

Európában először Magyarország érte el azt, hogy van elég vakcina mindenki számára, aki kéri az oltást. Jelenleg aki regisztrál, az egy-két nappal később már bármilyen vakcinára foglalhat időpontot.

A koronavírus-elleni oltásra a www.koronavirus.gov.hu-n lehet regisztrálni, időpontfoglalásra pedig a https://www.eeszt.gov.hu felületen van lehetőség. A https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon lehet leellenőrizni, hogy sikeres volt-e a regisztráció. A jelentkezés során tévesen megadott adatok javítására az [email protected] e-mail címen, illetve az ingyenesen hívható 1818-as

telefonszámon van mód.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. Magyarországon jelenleg több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésre, így ha ősszel szükséges egy újabb dózis felvétele, akkor keleti és nyugati vakcina is elérhető lesz. Emellett száz nap múlva Debrecenben leteszik a nemzeti oltóanyaggyár alapkövét, így 2022 végére Magyarország az oltóanyaggyártásban is önellátó lesz.

Fontos döntések még:

- Magyarország Kormánya döntött a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról, amely legkésőbb a parlament őszi ülésszakát követő 15 napig állhat fenn.

- Augusztus 31-ig meghosszabbították a hitelmoratóriumot.

- Előrehozta a kormány a nyugdíjkorrekciót, így annak kifizetése ősz helyett már június elejétől megtörténhet.

- Családbarát koalíciót kötöttek a visegrádi országok. Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia nem a migrációban keresi a választ a demográfiai kihívásokra, hanem a családok támogatásában.

- Nem kell fizetnie a halasztható műtét előtti PCR-tesztért annak, aki már regisztrált az oltásra, önhibáján kívül nem kapta meg az oltást, vagy már megkapta a vakcinát. Az egyeztetések alapján eddig 7 országgal született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről, valamint egymás állampolgárainak beengedéséről. A magyar állampolgárok ezekbe az országokba – védettségi igazolvány birtokában – szabadon utazhatnak.

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 8 intézmény érintett a járványban. Pozitív COVID teszttel 7 fő rendelkezik, hatósági karanténban pedig 107 fő van. A COVID fertőzött tanulók miatt tantermen kívüli, digitális munkarend jelenleg két intézmény 3 osztályában került elrendelésre. A Markhot Ferenc Kórházban május 24-től feloldják a látogatási tilalmat. A látogatás feltétele a védettségi igazolvány bemutatása. Egy napon egy beteget egy fő látogathat meg, legfeljebb hatvan percig.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, medikusokat, rezidenseket, a szociális szektorban és a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, a pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, akik önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában