egészség

2021.06.12. 15:35

A demjéni házaspár biokertjéből házhoz érkezik a vegyszermentes zöldség

A Pálmány házaspár Demjénben biogazdálkodik és neveli négy gyermekét. Nemrégiben csatlakoztak egy országos kezdeményezéshez, a My Farmhoz. Ennek keretében nemcsak előfizetőket nyertek a megtermelt zöldségekre, de jótékonykodnak is.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Daniel Beran

Pálmányné Verebélyi Veronika agrármérnök, ­férje, Norbert a tűzoltóság mentésirányítója, ám mellette van egy tucat nem túl hétköznapi végzettsége, okleveles méhész és lótenyésztő is. Négy gyermek szülei, s éppen miattuk vágtak bele több mint tíz éve a biogazdálkodásba: először csak saját maguk számára termelték meg a káros anyagoktól mentes élelmet.

Gyermekeik érdekében kezdték

– Első gyermekünk születésekor vált igazán fontossá számunkra az egészségünk óvása. Akkor még csak kis területen termesztettünk vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket.

Aztán hat évvel ezelőtt egy pályázat útján sikerült fejleszteni a gazdaságunkat. Ez egyszerűnek tűnik, de a mai napig vannak hátulütői. Mára közel hétezer négyzetméteren termesztünk, ebből majd’ háromezer fóliasátor. Erre szükség is van a mai kiszámíthatatlan időjárási viszonyok mellett – mesélte Norbert. Miután területben növekedtek, úgy gondolták, hogy a turizmus kiszolgálására is termesztenek majd, ez bizonyos keretek között működött is.

Saját kezük munkája az egészséges zöldség Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Nem mindenkinek érték a természetesség

– Sajnos az éttermek nem igazán fizetik meg a minőségi árut, és nem kifejezetten toleránsak, ha éppen nem sikerült az általuk megkívánt mennyiséget szállítani valamiből. A biogazdálkodás ugyanis épp arról szól, hogy szezonális növényeket termesztünk, nem használunk ­növényvédő szereket, így a kártevők és a gyomok ellen természetes módszerrel küzdünk. A futókacsák például imádják a meztelencsigákat. De gyakorlatilag mire kigyomlálunk egy fóliasátrat, már kezdhetjük is elölről. S mindeközben ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak is, erre egyébként lehetőségeinkhez mérten igyekszünk folyamatos fejlesztésekkel megoldást találni – tette hozzá Veronika.

 

Nem egyszerű vegyszermentesen

– Egyénként ez egyszerűnek hangzik, elülteted a magot, kikel, locsolod és nem permetezed le semmivel, de már a kezeletlen vetőmagok beszerzése is bajos. A hazaiak sajnos rosszabb arányban kelnek ki szabadföldben, mint sátorban. A magokat külföldről szerezzük be, hosszú idő volt még ezt is kitapasztaltuk – részletezte a férj. Hozzátette, tavaly rettenetes évük volt a járvány miatt: mikor termett, akkor az éttermek zárva voltak, mire kinyitottak, szinte hiába ültettek. Nem érkeztek meg a külföldi vetőmagok, a védőeszközöket is hiába rendelték. Ekkor találkoztak a Facebookon a MyFarm együttműködési lehetőséggel.

– Olyan értéket képviselnek, ami számunkra is nagyon fontos, valamint előfizetőket nyertünk rajtuk keresztül, akik hetente kaphatnak friss zöldséget, gyümölcsöt vagy tojást. Egyébként szigorúan ellenőrzik, hogy tényleg biogazdálkodás folyik-e, de szakmai segítséget is kapunk a tervünk kidolgozásához, a természetes növényvédelemhez és társításhoz. Mivel vegyszer nélkül termesztünk, visszatért az élővilág is a kertünkbe. Norbi mondta is, hogy le kellene vágni a füvet, de annyi katica van benne, hogy sajnáljuk – mondta mosolyogva Veronika.

Kosárközösségben működnek

– A nyári szezon májustól no­vemberig tart, de idén annyira hideg volt, hogy csak nemrégiben ültettük ki a palántákat. Többnyire hajnalban kelünk, akkor szedjük le a termést, hogy friss maradjon. Munka és gyerekek mellett csináljuk mindezt, de megéri. Nem az anyagiak miatt mondom, hanem azért, mert más családok asztalára is méreganyagmentes ételt teszünk – húzta alá Norbert.

A kosarakat Demjén, Eger, Tiszafüred, Mezőkövesd, Miskolc vonalon szállítja, már több mint száz előfizetőjük van, akik többnyire elégedettek. Eredetileg azok is jelentkezhettek volna az idényre, akik próbakosárra regisztráltak, de új igényeket már csak jövőre tudnak fogadni. A fix bevétel, a szakmai segítség mellett az a szempont sem utolsó, hogy a termékeik tíz százalékát jótékony célokra fordíthatják. Több ezer tojást juttattak már el a családok egri átmeneti otthonába, most pedig Miskolc környékén keresnek olyan szervezetet, amelyet közvetlenül támogathatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában