népszerű célpont

2021.06.26. 11:30

A járvány miatt az aktív turizmus felé fordult Noszvaj

A pandémia miatti korlátozások ellenére nem álltak meg a fejlesztések megyénk dinamikusan fejlődő településén, Noszvajon. Szabó Péter polgármester elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt számos pályázatra készültek fel.

Szabadi Martina Laura

A nemrég átadott Patakparti Piacban meglátta a lehetőséget a Zsenge tulajdonosa Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

– Az elmúlt esztendőben adtuk át a Patakparti Piacot, amely nem csupán a nevével jelzett szerepét tölti be, hanem egyben turisztikai élménytér is. A piac minden pénteken üzemel, s a terveink szerint a jövőben szombaton is, mivel lenne rá igény – mondta Szabó Péter. Szintén tavaly készült el a negyedik óvodai csoportot befogadó létesítmény, s megújult a gyermekintézmény udvari játszóeszközparkja is.

– Az óvoda annyira népszerű, hogy a környékből is rengetegen jelentkeznek, akik ide szeretnék járatni a gyereküket. Sajnos, nincs lehetőségünk mindenkit fogadni, hiszen alapvetően a helyiekért vagyunk – tette hozzá a községvezető.

Kitért arra is, hogy minden évben igyekeznek az utak megújulására elkülöníteni egy összeget, de az előző évben a fentieken túl inkább az apróbb fejlesztések, faluszépítések domináltak, például ezerkétszáz palántát ültettek el. Nagy volumenű volt viszont a pályázati előkészület, melyre közel kétmillió forintot fordított az önkormányzat. Ennek pedig beérik majd a gyümölcse a jövőbeli nyertes pályázatokkal. A jelenleg futó legnagyobb projektjüket, a bölcsőde építését nagy várakozás kíséri a faluban.

– Kétszázötvenmillió forint támogatást nyertünk a zöldmezős beruházásra. A kivitelezés jól halad, a tervek szerint jövő ősszel vehetik birtokba a gyermekek. A bölcsőde kétcsoportos lesz, és huszonnégy gyermek elhelyezésére ad lehetőséget, továbbá öt új munkahelyet is teremt helyben. A következő esztendőben a hivatal felújítására, játszóterek fejlesztésére, a temetői ravatalozó felújítására s ivartalanítási programra is adtunk be pályázatot, aminek nagyon várjuk a kedvező elbírálását. TOP-pályázat keretében a síkfőkúti felső tó gátjának rehabilitációja, a patakmeder rendbetétele valósulhat meg a beadott pályázatunk pozitív elbírálása esetén – részletezte a polgármester.

Hozzátette, hogy a fejlesztésekkel főként a turizmus és a vízelvezetési rendszer megújítására koncentrálnak, de várhatóan ingatlanokat is vesznek majd át az államtól, amelyeket közösségi célokra hasznosítanak.

A nemrég átadott Patakparti Piacban meglátta a lehetőséget a Zsenge tulajdonosa
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szabó Péter nem csupán az épített környezet megújulására fordít nagy figyelmet, éppen a napokban válik elérhetővé a falu új honlapja is.

– Ennek fejlesztésénél az volt a cél, hogy az itt lakók és az ide látogatók is könnyedén megtaláljanak minden olyan információt, melyre a leggyakrabban szükségük van – magyarázta.

– Nagy öröm, hogy még mindig sokan költöznek hozzánk, főként fiatal családosok. Szaporodnak a kisvállalkozások is, néhány napja adtuk ki a kilencvenkilencedik szállásengedélyt. Úgy tudom, augusztusig telt ház van a meglévőkben, melyeket szépen fejlesztenek a tulajdonosaik. A világjárvány hatására mi is kicsit az aktív turizmus felé fordultunk, a túrázóknak is komplett, egész napos ajánlatokat állítottunk össze. Azt látjuk, hogy minden téren egyre erősebbek az őszi hónapok is, immár nem csak nyári szezonra berendezkedett falu vagyunk. Ezt a programkínálatunk is tükrözi, hiszen februártól egészen decemberig terveztünk rendezvényeket. A pandémia persze közbeszólt, de júliustól már megtartjuk például az Anna-napi búcsút, a Szilva- és a Kemencés napot, valamint a Birsünnepet, de lesz több bortúránk is. Egyébként ezek jó része a Patakparti Piacon kap helyet.

Fiatalok jönnek

A polgármester elmondta, hogy a piacon júniustól üzemel Noszvaj egyetlen zöldségese, a Zsenge. A helyiek örültek az új vállalkozásnak, amit egy helyi kötődésű fiatal pár álmodott meg. A településen évek óta nincs zöldséges.

– Az üzletben nemcsak friss hozzávalókat, hanem kézműves termékeket is kínálunk, lekvárokat, szörpöket helyi termelőktől. Ez reggeliző, borbár és kávézó is. Az üzlet környezetét még fejlesztjük. Célunk kellemes kikapcsolódást nyújtó, családbarát hely, ahol a noszvajiak és a turisták is jól érzik magukat – mondta M. Fülöp Gergő tulajdonos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában