farkasok

2021.06.01. 14:21

Heves után már Borsodban is tartanak a farkasoktól (videó)

Az agrárgazdasági kamara elnöke szerint a farkasok nem fognak tudni konfliktus nélkül az emberek mellett élni.

Heol

Széttépett állatok tetemei hevernek a borsodi legelőkön. Egyre fenyegetőbb a farkas garázdálkodása, de a védett állattal szemben tehetetlenek az elkeseredett gazdák. Féltik a jószágot, féltik az életüket. Nem mehet ez így tovább! Folytatjuk az érintettekkel az egyeztetéseket, hogy a kialakult helyzetre megtaláljuk a megnyugtató megoldást – számolt be facebook bejegyzésében Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A kamara elnöke kitért arra is, hogy soha nem gondolta volna, hogy Magyarországon a farkashelyzet odáig jut, hogy akár ember életét is veszélyeztetheti. A gazdák közvetve panaszkodnak, nőnek a védekezési költségeik, vannak, akik a mai napig nem merték kihajtani a jószágokat, így takarmányozni kell őket, ahelyett, hogy legelnének.

Februárban szerkesztőségünkbe is több jelzés érkezett, hogy az erdős területeken elszaporodtak a farkasok. Erdőjáró olvasóink arról számoltak be, hogy igen sok a széttépett állattetem. Attól tartanak, hogy a ragadozók előbb-utóbb az állattartók portájára is beszabadulnak, és ott is pusztítanak.

Tavaly októberben pedig arról adtunk hírt, hogy farkasok támadhattak egy kutyára a megyeszékhely határában. A helyszínen több, nagytestű kutyafélétől származó nyom volt észlelhető.

Egy telekibányai gazda elmondta, hogy tavaly 50-60 borjú nem került be az istállóba, 6-7 juhot téptek szét a vadállatok, és egy tenyészbika is eltűnt, amelynek az értéke 1 millió 200 ezer forint. Terveznek több soros villanypásztorral védekezni, de ez sem védi meg száz százalékosan a jószágot a farkasoktól. Félő, hogy a későbbiekben akár emberre is támadhatnak majd, mert nincs vadászati nyomás alatt az állomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában