2021.06.28. 15:42
Lezárult az egri szőlő-bor kutatás-fejlesztési program
Lezárult a szőlő-bor kutatás-fejlesztési projekt, ám a kutatás természetesen tovább zajlik majd.
A 2017 elején indult program célja a szőlészeti és borászati kutatás-fejlesztés aktuális kérdéseinek vizsgálata és újragondolása volt, melynek eredményeként Egerben egy Szőlő-Bor Kiválósági Központ létesült. Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektor a hétfői projektzáró rendezvényen köszöntőjében hangsúlyozta, a borról beszélni Egerben hálás feladat.
– Öröm, hogy a központ létrejött, ahol számos területtel foglalkoznak a kollégák. Az oktatás mellett kiemelt figyelmet kap a kutatás. A projektben európai szinten is jegyzett eredményeket értek el a résztvevők – taglalta.
A kutatások kiterjedtek többek közt a magyar fajták klónjainak vizsgálatára, új magyar csúcsbor brand-ek megalkotására, és a szőlőbetegségek kezelési lehetőségeinek feltárására.
Dr. Váczy Kálmán Zoltán rektorhelyettes, a projekt szakmai vezetője az eredményekről számolt be a hallgatóságnak.
– A kutatások a szőlőbetegségek kezelési lehetőségeinek, illetve a borok érzékszervi tulajdonságait leíró paraméterek s a hordótípusok közötti kapcsolatrendszer feltárására is kiterjedtek. A munkában az egri egyetem konzorciumi partnere, az Agrártudományi Kutatóközpont a szőlőt károsító rovarfajok elleni védekezési alternatívák kidolgozását végezte, amely a már felsorolt kutatási területek mellett szintén a projekt kiemelt stratégiai célkitűzései közé tartozott – részletezte.
A projektzárón a szőlőmolyok elleni alternatív, kémiai ökológián alapuló növényvédelmi lehetőségek kidolgozásáról, a szőlő gombás betegségeinek kutatásáról, a szőlőkórokozó gombákról és borkémiai vizsgálatokról is hallhattak előadást a résztvevők. Az esemény állófogadással zárult.