Korszerűsítés

2021.06.16. 17:30

Több 100 milliós uniós támogatás segíti a Hatvani Tankerület intézményeit

A járvány ideje alatt megtorpant az élet, néhány ágazatban azonban megállás nélkül dolgoztak, látványos eredményeket ­produkálva. A Hatvani Tankerület intézményeiben már most is szemmel látható az elvégzett munka.

Barta Katalin

A Hatvani Tankerületi Központ intézményei­ben a pandémiás időszakban is zavartalanul folytatódtak az infrastrukturális fejlesztések. Horváth Mártát, a központ vezetőjét arra kértük, foglalja össze, mi minden történt az elmúlt időszakban a térség intézményeiben.

Lapunkat arról ­tájékoztatta, hogy korábban soha nem tapasztalt mértékű fejlesztések zajlottak egyes oktatási intézményekben, melynek köszönhetően az idei szeptemberi tanévkezdéskor korszerűbb iskolákban folytatódhat a közoktatás.

Pétervásárán a Tamási Áron Általános Iskolában is javulnak az oktatás feltételei
Fotó: beküldött

Példaként említette, hogy Parádon, a Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola közel 430 millió forintos támogatást nyert az intézmény felújítására, melyet idő közben huszonötmillió forinttal toldott meg a kormány. Ebből az összegből megújultak a tantermek, a villamos és fűtési rendszer korszerűsítési munkái mellett az épületet bővítették egy új táncteremmel és egy nevelői szobával. Az intézmény teljes energetikai korszerűsítését is elvégezték, hőszigeteltettek, kicserélték a nyílászárókat és napelemeket telepítettek. A tornaterem új sportpadlót is kapott. A kivitelezés határidőre, május 23-án befejeződött, jelenleg a használatbavételi engedélyezés zajlik.

Az infrastrukturális fejlesztés mellett új tantermi bútorokat és több korszerű digitális eszközt is beszereztek.

A Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola bővítése és felújítása jelenleg is folyamatban van. Itt a közel 575 millió összegű uniós támogatáshoz mintegy 85 millió forint pluszforrást ítéltek meg a központi költségvetésből. A projekt során a bejárati portált kicserélik, a belső tereket teljesen felújítják. Természettudományos labort és szertárt építenek, az iskolaudvaron sportudvart alakítanak ki. Az épület energetikai korszerűsítését már elvégezték, a homlokzatot és a tetőzetet hőszigetelik, a fűtést korszerűsítik, a teljes erősáramú hálózatot felújítják. Egy új épületszárnyban melegítőkonyhát és ebédlőt hoznak létre. A megújult intézményt idén szeptemberben vehetik birtokukba a diákok és a tanárok.

A digitális oktatásba is belerázódtak

A tantermen kívüli digitális munkarendre való átállás komoly kihívást jelentett az oktatás minden szereplője számára. Az idei tanévben már a tavaly bővített eszközpark állt az iskolák rendelkezésére, mellyel zökkenőmentesen tudták kezdeni a tanítást. Az iskolák új órarendeket dolgoztak ki saját adottságaik – többgyermekes családok, hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű tanulók igényeinek – figyelembevételével.

Az alsó tagozatosoknál több esetben volt szükség szülői segítségre, a felsős gyerekek nagy része önállóan is tudta követni az órák anyagát. A digitális munkarendben a pedagógusok eredményesen tudták alkalmazni az elmúlt évek továbbképzésein elsajátított módszertani ismereteket, valamint a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető okostankönyveket és a KRÉTA-rendszerben a járványhelyzet miatt kifejlesztett Digitális Kollaborációs Teret is.

A Lőrinci Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola lőrinci és selypi telephelye is megújul. Az iskola épületének bővítésével párhuzamosan korszerűsítik a belső tereket. A lőrinci tornaterem épületrészéhez kapcsolódóan tánctermet alakítanak ki úgy, hogy a két helyiséget egybenyitva egy nagy közösségi teret kapjanak. Az épület északi irányba bővül, ahol szolfézstermet és egy hozzá kapcsolódó szertárt, illetve két fejlesztőszobát is építenek a zeneiskola számára. Az emeleten rajz és művészeti szaktanterem, valamint szertár kap helyet.

A selypi épületben kifestik a tantermeket, felújítják a padlózatot, a burkolatokat.

Gyöngyösön és Hatvanban az egységes gyógypedagógiai intézmények korszerűsítésére több mint 497 millió forintot fordítanak. Ezekben az intézményekben is a tantermek újulnak meg, emellett Hatvanban a villamos hálózatot és a fűtést is korszerűsítik, Gyöngyösön a pedig az épület kap hőszigetelést.

A Magyar Falu Programban Mátraballán, Kisnánán, Viszneken, Nagyfügeden az iskolák, míg Recsken, Mátraderecskén, Domoszlón, Heréden, Gyöngyöshalászon a tornatermek újulnak meg összesen több mint 208 millió forintból. A kivitelezési munkák a nyári szünidő végére várhatóan mindenhol befejeződnek.

Nemcsak pályázati forrásokból, hanem a tankerület saját költségvetéséből is fejlesztenek. Ezek közül a legjelentősebbek Hatvanban a Kodály Zoltán Általános Iskola udvarának térkövezése, Gyöngyösön pedig a Kálváriaparti Általános Iskola fűtési rendszerének teljes körű korszerűsítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában