enyhítés

2021.07.08. 07:00

A gyöngyösi háziorvos elárulta, jól tesszük-e, ha teljesen eldobjuk a maszkot

Vélhetően sokan fellélegeztek a hír hallatán, hogy szombattól a legtöbb helyen már a belső terekben sem kötelező a maszkhasználat. Felmerül a kérdés ugyanakkor, ajánlott-e mégis felvenni, s ha igen, hol?

Berecz Renáta

Happy young woman removing medical mask while standing in city during sunset. Woman removing protective face mask during COVID-19 pandemic. Woman throwing away her mask.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A múlt hétvégén meghozott kormányzati enyhítéseknek köszönhetően még kevesebb korlátozással kell együtt élnünk a mindennapokban. A maszkhasználatot jelentős részben eltörölték, csak a szociális és egészségügyi intézményekben szükséges viselni az eszközt. Szombaton úgy tűnt, az emberek még bizonytalanok, bátortalanul léptek be az üzletekbe nélküle. A korlátozás feloldása ellenére azonban mindenki, aki szükségét érzi, továbbra is viselheti a maszkot.

Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos azt javasolja, ha valaki tömegbe megy, vagy több embert szállító járművön utazik, vegye fel a maszkot. Ez akár az utcán, külső tereken is szükséges lehet.

– Főként azoknak szoktuk ezt ajánlani, aki nincs beoltva, vagy esetleg tisztában van vele, hogy nincs elég ellenanyag a szervezetében – fogalmazott a szakember.

A tömegközlekedési eszközök sem képeznek kivételt ez alól, hiszen viszonylag zárt térről van szó, ahol akár sűrű tömeg is előfordulhat.

– Azzal, hogy felmentettek a használat alól, s a kötelezettséget eltörölték, az egyéni védekezésen még mindig nagy hangsúly van. Inkább használják, mint ne – hangsúlyozta a háziorvos.

Dr. Mangó Gabriella arról is szólt, érdemes odafigyelni a gyerekekre, hiszen tizenhat év alatt ők még nem mind kapták meg a védőoltást. Hozzáteszi, a legújabb, deltavariánsa a megbetegedésnek pedig veszélyes lehet rájuk nézve. – A maszk használata mellett továbbra is oda kell figyelni a higiénés szabályokra – zárta szavait.

Megkérdeztük az utca emberét

Ragó Andrea: – Örültem, hogy már az üzletekben sem kell viselni a maszkot, mert azt tapasztaltam, hogy a meleg beköszöntével – kis bolt lévén – a vásárlóim egyre inkább küzdenek a használatával. Számomra nagyon fontos, és örömteli az is, hogy most már látni az emberek arcmimikáját, a reakcióikat. Mivel már nem kötelező, valószínűleg nem is fogom felvenni a maszkot a zárt terekben.

Oláh Tibor Bence: – Szkeptikusan fogadtuk családommal ezt a hírt, mert bár be vagyunk oltva, vannak fenntartásaink. Épp a napokban beszéltük a párommal, hogy az enyhítés ellenére is hordjuk majd a maszkot a zárt terekben. Nem tudni ugyanis, hogy kinek s milyen mértékben alakult ki a védettség. Azt gondolom, jobb az elővigyázatosság.

Tóth Andrea: – Nagyon örültem neki, ugyanakkor már hozzászoktam a viseléséhez, ahhoz, hogy hordani kell. Ennek ellenére az is gyorsan természetessé vált, amikor már nem kellett felvenni. Pont jókor jött az enyhítés, mert épp Budapesten voltunk, s így a maszk nélkül tudtunk megélni pillanatokat. Aki úgy gondolja, hordja, én nem szeretném, amíg nem lesz megint kötelező.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában