Bogácsi fürdő

2021.07.14. 14:00

Újabb szolgáltatással bővült a Heves megyeiek kedvelt fürdőhelye

Évtizedes terv vált ­valóra Bogácson, két ütemben egymilliárd forintból korszerűsítették a fürdőt. A ­Heves megyei lakosok által is ­szívesen látogatott létesítmény most bővített részét a napokban adták át ünnepélyesen.

Tóth Balázs

Nyári főidényen kívül a hűvösebb őszi és téli időkben is lehetőség lesz a pihenésre, a fürdőzésre

Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Fedett élményfürdővel gazdagodott az idén a Bo­gácsi Gyógy- és Strandfürdő, újabb szolgáltatással bővítve az Eger környéki strandokat és gyógyfürdőket. Bogácson az egyik kültéri, de tető alatt lévő gyógymedence korábban is fogadta a szezonon kívüli látogatókat, gyógyulni vágyókat, mostantól azonban még többen kapcsolódhatnak majd ki ősztől tavaszig a fürdőben.

Az új épületben helyet kapott egy családi élménymedence pezsgőfürdővel, valamint egy gyermekpancsoló és egy csúszda is. Az is különlegessége a létesítménynek, hogy a benti térből ki is lehet úszni a szabadba, ahol egy kisebb medence és pihenő várja a vendégeket. Az élményfürdőhöz kapcsolódó szaunavilágban pedig – amely kapcsolódik a néhány esztendeje elkészült fogadó- és öltözőépülethez is – finn-, bio- és infraszauna, valamint egy gőzkabin is szolgálja az ide látogatók felüdülését.

Az elmúlt hét pénteken rendezett ünnepélyes átadáson Csendesné Farkas Edit, Bogács polgármestere elevenítette föl:

évtizedes tervük vált valóra azzal, hogy két ütemben tudták bővíteni a turisták által kedvelt fürdőt.

Ennek köszönhetően immár nemcsak nyáron nyílik lehetőség a beszélgetésekre, pihenésre a medencén kívül, hanem a hűvösebb hónapokban is.

Komolyan 2011-től foglalkoztak azzal, hogy az 1970-es években épült bejárati rész helyett a XXI. századnak követelményeinek megfelelő helyen fogadják a vendégeket. Ez az elképzelésük 2018-ban vált valóra, amikor 330 millió forintból elkészült az új bejárat és az öltözőépület. A 2019-es állami költségvetésben 500 millió forintot kaptak a folytatásra, az élményfürdőre és a wellnessrészlegre. Ehhez 160 millió forintot tettek hozzá önerőként.

Eredetileg a község bevételeiből szerették volna finanszírozni az önrészt, de a koronavírus-járvány miatt végül bankhitelt vettek föl, amelyet négy-öt év alatt vissza fognak fizetni. Mint a település vezetője mondta, nem a még több vendég idevonzása a céljuk, hanem a szolgáltatás minőségének a javítása. Megköszönte az épület környezetbe illeszkedését kitűnően megoldó Sáth Péter tervező munkáját, a kivitelező tevékenységét, a fürdő dolgozóinak a türelmet, valamint a képviselő-testület segítségét. Mint kifejtette, a pandémia közepette pozitívum volt, hogy az építkezés miatt a vendégek egyáltalán nem panaszkodtak.

Nyári főidényen kívül a hűvösebb őszi és téli időkben is lehetőség lesz a pihenésre, a fürdőzésre
Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője arról szólt beszédében, hogy nem sok ekkora településnek van ilyen fürdője, mint Bo­gácsnak, és nem is áldoznak rá annyit, mint a bükkaljai község, ebben pedig kiemelkedő szerepe van a polgármesternek is. Mint közölte, a beruházás első ütemét a fürdő saját bevételéből finanszírozták, a második állami támogatásból és bankhitelből készült.

A turizmus és a vendéglátás az utóbbi két évet megszenvedte, még most sem tért vissza minden vendég. Bogács jól válaszolt a kihívásra, beruházott és ezentúl még több látogatót fogadhat. Ezután egy újabb fejlesztés kezdődhet majd Bogács és a strand életében.

Jacsó Zoltán, a Bogácsi Thermálfürdő Kft. ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy sok ember, köztük az ő álma is valóra vált a fejlesztéssel. Először az új bejárat ötlete fogalmazódott meg, később a ­benti medence megújításának az igénye jelentkezett. Több elképzelés is született, fölvetődött egyebek között, hogy gyógymedence létesüljön, végül a családi fedett élmény- és wellnessrészleg kialakítása mellett döntöttek. Az önkormányzati tulajdonú társaság feladata most kezdődik, eredményesen kell működtetni a létesítményt.

Bízik a csapatban, hiszen a 2020-as évet is nyereséggel zárta a cég, ez reményt ad a hasonló folytatásra.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmet is szem előtt tartották, a fürdő hőigényét geotermikus energiával biztosítják, így az épület- és a medencefűtésről, valamint a használati meleg vízről is így gondoskodnak. Kívánta, hogy legyen zökkenőmentes az üzemeltetés és az új attrakciót nagy kedvvel használják az ide érkezők.

Lipcsák János bogácsi plébános áldotta meg az épületet

Az új épületet Lipcsák János bogácsi plébános áldotta meg, a szalagátvágás előtti műsorról pedig a fürdő dolgozói és egy épp helyben táborozó gyermekcsapat gondoskodtak, mindkét csoport részt vett ugyanis korábban a Jerusalema tánckihívásban, s most közösen adták elő a produkciót. Jacsó Zoltán szerint a dogozóik tavaszi közös tánca, amely hatszázezer megtekintésnél jár a közösségi oldalakon, jó reklám volt a fürdőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában