kéményseprés

2021.08.06. 07:00

Idén már több mint 150 lakástűzhöz riasztották Heves megye tűzoltóit

Nyáron is szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk. Ha ugyanis jól működik a házunk kéménye, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és szeretteinket. Ne várjunk őszig, foglaljunk időpontot mihamarabb! – figyelmeztet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Molnár Helga

– Az idei esztendő első felében 154 otthonban keletkezett tűz, 32 lakástűz a kéményből indult, továbbá 23 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-szivárgással kapcsolatos esetekhez Heves megyében – osztotta meg lapunkkal Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Emiatt felhívta a figyelmet: azért, hogy a kéménytüzeket és a szén-monoxid-mérgezés veszélyét elkerüljük, célszerű már most tenni otthonunk biztonságáért. Ha gázzal fűtünk, a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni.

– Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével! – hangsúlyozta.

Ingyenes a kéményseprés, hasznos dolog időben kérni az ellenőrzést.
Illusztrációs fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A kéményseprők természetesen a fűtési szezonon kívül is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes ellenőrzést. Ilyenkor gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására.

A szóvivő kiemelte, 2018. január 1-je óta a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánembereknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. Lakhelytől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem szakemberei végzik az ingyenes kéményseprést.

A katasztrófavédelem weboldalán az irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy náluk, vagy valamelyik cégnél kell-e időpontot egyeztetni az ingyenes ellenőrzésre. Időpontot ugyanezen a felületen lehet foglalni. Ha valaki előnyben részesíti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámon kérheti a szolgáltatást. A társasházakban élőknek ennél némileg egyszerűbb a dolguk, nem kell időpontot egyeztetni, hiszen oda hívás nélkül érkeznek a kéményseprők.

A szóvivő szerint a nyár sem veszélytelen: a hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az égésterméket, s az a légdugó miatt visszaáramlik a vízmelegítőbe. Másodpercek alatt mérgező gáz fejlődhet. Ezért fontos nyaranta is szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítő működik.

A Heves megyei tűzoltókat az idei első félévben huszonhárom alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esethez, heten szenvedtek el valamilyen mértékű mérgezést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában