Járvány

2021.08.30. 19:08

Így alakult idén az építési engedélyek száma Heves megyében

A korábbi évekhez hasonlóan idén is több ingatlan készült el az első negyedévben, mint a másodikban.

T. B.

A lakások átlagos alapterülete csökkent

Fotó: Shutterstock

A tavalyit meghaladta, de a tavalyelőtti szintet még nem érte el az építkezési kedv Heves megyében a KSH adatai szerint.

Néhány mutatóban ugyanakkor a 2017-es, 2018-as szintet is felülmúlja az idei év. A kiadott építési engedélyek száma az idei első félében 167 volt, ami harminccal meghaladta a koronavírus-válság miatt igen bizonytalan, az ügyintézésben is lassulást hozó 2020 első hat havit. Kevéssel maradt el a 2018-as szinttől, viszont hatvannal maradt alatta a 2019-es számnak. Főként családi házak kaptak építési engedélyt, mivel az engedélyes lakóépületek száma 138 volt, ezek közül 123 volt egylakásos.

Mind az engedélyt kapott épületek, mind a családi házak száma emelkedett az előző évekhez képest. Bár az építési engedélyt kapott lakóépületek összes alapterülete tavalyhoz képest emelkedett, a 22,2 ezer négyzetméternyi lakóingatlan csökkenést jelent a tavalyelőtti év első felének 30 ezer négyzetméteréhez képest. A családi házak átlagos alapterülete körülbelül ugyanakkora, 131–132 négyzetméter maradt.

A lakások átlagos alapterülete csökkent Fotó: Shutterstock

Tovább csökkent az építési engedélyt kapott nem lakóépületek száma és mérete is a válság előtti időszakhoz képest. Június végéig 55 gazdasági épületre, irodára adtak ki engedélyt, ezek összmérete 65,8 ezer négyzetméter. Bár darabra az előző két évben több engedélyt adtak ki, tavaly több, de kisebb méretű épületre kértek engedélyt az építtetők.

A használatbavételi engedélyek kiadása idén lelassult. Ebben szerepet játszhatnak a járvány gazdasági hatása, de az emelkedő építőanyagárak és növekvő munkadíjak, illetve a szakemberhiány is. Az épített lakások száma mindössze 26 volt, szemben a 2019-es és 2020-as első félév 48-ával és 62-jével. A korábbi évekhez hasonlóan idén is több ingatlan készült el az első negyedévben, mint a másodikban. Az átadott lakások átlagos alapterülete csökkent az előző két év hasonló időszakához képest, egy-egy lakás 115 négyzetméter volt, míg korábban 148, majd 137 négyzetméteres otthonok épültek.

Ebben az esztendőben nem jelentettek lakásmegszűnést, szemben a korábbi évek első felével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában