múltidéző

2021.08.23. 19:30

Több mint 120 éve hatalmas villám csapott a gyöngyösi Szent Bertalan templomba

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Tallózta: Szilvás István

EGRI HIRADÓ. HETENKÉNT KÉTSZER MEGJELENŐ POLITIKAI ÉS TÁRSADALMI LAP. 1895. MÁRCZIUS 2.

Városi közgyűlés.

Február 28-án városunk részéről rendkivüli képviselőtestületi ülést tartatott, melynek egyedüli tárgyát a Melczer Géza és társai által kiépiteni czélba vett eger-nádasdi vasút kötségeihez való hozzájárulás iránt beadott kérvény képezte; ugyanis: jelzett engedélyesek azt kérték, hogy az eger-nádasdi vasutnak Bakta, Bátor, Bocs, Szücs, Bekölcze, Nádasd iránybani kiépitéséhez a város 200.000 forinttal járolván, melynek ellenében ugyanily értékü törzsrészvényeket fog kapni. Ezen kérvény ellenében oly inditvány adatott be a tárgyalás folyamán, mely szerint az eger-nádasdi vonal Felnémet, Szarvaskő, Mónosbél, Mikófalva, Bekölcze, Nádasd irányban vezettessék, mely iránybani kiépitéséhez a város 100.000 forinttal járuljon, mely összeg erejéig törzsrészvények lesznek ellenérték fejében kiszolgáltatandók. A két irány felett megejtett szavazás folytán az utóbbi fogadtatott el 107 szavazattal, 2 ellenében.

NÉPTANITÓK LAPJA. 1889. JULIUS 17.

Pályázat.

Halálozás folytán a tisza-füredi kath. elemi segédtanitói állomásra ezennel pályázat nyittatik. Az elfoglaló vezetni fogja a kezdő osztályt, olykor a kántori teendőkben is segédkezni fog. Az egyházi énekeket saját osztályában is tartozik tanitani hetenkint kétszer a tanitási órákon kívül. Az iparos tanonczoknak hetenkint 7 órát adand, mihez a rajztanitási képesség kiválólag szükséges. Fizetése polgári évre 400 frt, butorozott szoba téli fütéssel.

Az állomás szeptember hó 1-jén elfoglalandó. Határidő augusztus hó 2-ika. Jó bizonyitvány kivántatik és képezdei oklevél. Tisza-Füred. 1889. évi julius hó 10-ike. Az iskolaszéki elnök.

A Széchenyi utcza 166. szám alatt szerkesztett vicclap mind nyolczadik napon került az olvasók kezébe
Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

GYÖNGYÖSI UJSÁG. TÁRSADALMI HETILAP. 1900. JÚNIUS 3.

Villám a toronyban.

Folyó hó 1-én délután 5 óra körül sürü fekete felhők kavarogtak Mátránk fölött és rohamosan haladtak Eger felé. Ám a szélfergeteg a felhők egy részét visszazavarta, melyekből azután óriási cseppekben hullott az áldás. Mindez sürün czikázó villám és hatalmas mennydörgés közepette.

A Szent Bertalan templom harangjai félelmetesen zugtak, falusi szokás szerint a zivatart elháritandó. A mi azonban ezer és ezer esetben véletlenségből mindeddig elmaradt, most bekövetkezett. A harangozás által támasztott légáramlat utat csinált a villámnak, mely óriási csattanással becsapott az északi torony tetejébe. Miután nálunk minden tökéletes, nincs mit csodálkozni rajta, hogy büszkén égnek meredő szép tornyainkon villámháritó – nincs. Szerencsére a kereszt és a toronytető egész az óramutató fölötti ablakig érczből van s igy ez a villámot levezette az óramutatók fölötti párkányig, hol kelet felé a párkányzat leverése után valahol a torony belsejébe csuszott, kárt egyáltalán nem tévén. A nagy légnyomástól a toronyból a tüzoltó őrtanyához vezető telefon nyugati oldalon levő sodronya elszakadt. Ez idő szerint tehát megszabadúltunk a puszta ijedséggel mely még hasznos is lehet, ha levonjuk a tanulságot és mielőbb villámháritót alkalmazunk tornyainkra.

BUZOGÁNY. HUMORISTIKUS ÉS SATYRIKUS LAP. 1867. JULIUS 11.

Buzogányütések.

– A vásári sátrak haszonbérlői megelégedetlenségüket fejezték ki, mert a nagy sár miatt a vevők nem látogatták meg. Ajánljuk, sátraik előtt asphalt járdát csináltassanak. – Hogy a helybeli suszterok szivébe mennyire be van vésve a hüség erénye, onnan is kiviláglik, hogy a vásárban egy majsztert – mert nejétől és ujabb kedvesétől elszökött – megegyebugyáltak, sátrát pedig úgy szétszórták, hogy csizma csizmán nem maradt. – Egerben annyira divatba jött a pofozkodás, hogy nem is fogják azt becsületes embernek tartani, ki uton-utfélen nem pofozkodik. Ajánljuk minden szomszédos városnak, hogy Egerbe utaikon veszteglő örültek házát épitsenek, nehogy ezen szomoru betegség náluk is elterjedjen. – Ugri Füles úr olyformán képzeli a dualizmus és paritas elvét megoldani, hogy a ki sarkantyút visel, annak okvetlen pápaszemet is kell biggyeszteni orrára. Ezt látva, hazánk azon sohajokkal emlegetett aranykora jut eszünkbe, mikor dicső őseink a magyar nadrág fölé frakkot, czopfjaik tetejébe pedig kalpagot illesztének. – Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban?!

Kezdőképünkön a gyöngyösi Szent Bertalan templom a múlt század első felében. Illusztráció: Fortepan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában