Gyöngyös Város Barátainak Köre egyesület

2021.09.23. 17:30

Hagyományos programokkal dolgozik tovább Gyöngyösért a baráti kör

A gyöngyösi lakosok, a várost szeretők és az innen elszármazottak település iránti kötődésének ­erősítésére alakult meg 2003-ban a Gyöngyös Város Barátainak Köre egyesület. Tavaly óta új elnök vezetésével tervezik a jövőt.

Szabó István

Fotó: CZIMER TAMAS

Az egyesület a tevékenységében és a taglétszámában is az egyik legjelentősebb civil szervezet Gyöngyösön. A kiemelkedő kulturális és társadalmi munkájukat a képviselő-testület 2016-ban Pro Civitate kitüntetéssel ismerte el. A baráti kör kiemelt célja a város szellemi, kulturális, sport-, épített örökség és turisztikai értékeinek megbecsülése, gyarapítása, a határon túli kapcsolatok ápolása. A közösségfejlesztési programok megvalósítását segítő pályázati támogatás révén kap forrást a rendezvényeihez, a működéséhez, kiemelt céljainak megvalósításához.

A tavalyi tisztújító közgyűlésen választották elnöknek dr. Bekecs Andreát, az eddigi vezető tisztségviselők, Balázs Ernő és Fucskó Istvánné tiszteletbeli elnökként és alelnökként segítik az egyesület munkáját. Az új elnök elmondta, hogy a pandémia idején a rendezvényeiket felelősséggel nem lehetett megtartani, az önkormányzattól a múlt évre nem kértek pályázati támogatást.

Dr. Bekecs Andrea bízik abban, hogy a továbbiakban a járvány nem akadályozza munkájukat. – Tizenkét éve rendezzük meg Gyöngyös várossá nyilvánításának napján a XIX. századi piacot, amikor korhű ruhákba, népviseletbe öltözött vásározók és kézművesek töltik be a Fő teret – foglalta össze eredményeiket dr. Bekecs Andrea.

Gyöngyös talán leglátványosabb tömegrendezvénye a korhű ruhákba és népviseletbe öltözött résztvevők XIX. századi piaca Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A Mátra Múzeum kertjében 2009 óta minden nyáron és ősszel Múzeumi Zenés Délutánok elnevezéssel szervezünk koncerteket. Hat éve zajlik az Amit a zenéről tudni kell című zenetörténeti ismeretterjesztő sorozatunk a zeneiskolában. Csatlakozva Miller Lajos Liszt- és Kossuth-díjas operaénekes zenei kultúráért indított missziójához, évek óta részt veszünk a városi operagála rendezésében. A Kézdivásárhelyi Nők Egyesületével együttműködve a határon túli magyarság nemzeti identitás-tudatát igyekszünk erősíteni. Célunk egy gyöngyösi sportmúzeum kialakítása is.

A helyi közösséget megmozgató hagyományos rendezvényeink is vannak, így a disznótor, a Márton-napi libavacsora és újborkóstoló, az évzáró karácsonyi ünnepség.

Bő program az év végéig

Dr. Bekecs Andrea ­elmondta, október 2-án újra operagálát láthatnak a gyöngyösiek a Fejes András Sportcsarnokban, és könyvbemutatót is terveznek a városi könyvtárban. Novemberben hagyományos Márton-napi ­libavacsora lesz a Borpalotában, s a zeneiskolában is folytatódik az Amit zenéről tudni kell sorozat a három tenor, Carreras, Domingo és Pavarotti bemutatásával. Decemberben G. Molnár Krisztina könyvbemutatója, s a karácsonyi évzáró ünnepség lesz a baráti kör programja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában