hagyomány

2021.09.23. 14:14

Szeptember 25-én lesz a Mátrai turizmus napja

Szeptember 25-én immár negyedik alkalommal rendezi meg a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület a Mátrai turizmus napját. A négy éve útjára indult program kivételesen ősszel várja a vendégeket, melyen ismét felbukkan majd az Ikarus 55 autóbusz is. Jöjjön egy kis kedvcsináló!

Heol

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület négy éve indította útjára a programot, első alkalommal 130 éves a mátrai turizmus néven. A nem várt siker nyomán évről évre Mátraszentimrén várták a vendégeket, az elmúlt két évben azonban a pandémia miatt szünetelt a program – tájékoztattak közleményükben a szervezők.

Mint megtudtuk: ebben az évben két korábbi programjukat ötvözik, a tíz éven át sikerrel futó Mátrai múzeumok éjszakáját és a Mátrai turizmus napját. Az előbbi program sajátosságából átemelték, hogy több útvonalon autóbuszos program keretében mutatták be a Mátra településeit, hagyományait, gasztronómiai különlegességeit, míg a Mátrai turizmus napján Hanák Kolos előtt tisztelegtek, aki az első útikalauzt írta a Mátráról és az első turisztikai egyesületet alapította meg a Mátrában 1887 májusában.

Ebben az évben a szeptemberi dátum választásának oka, hogy a Turizmus világnapjához legközelebbi hétvégére tették, szeptember 25-re. Több útvonal közül választhatnak az érdeklődök, ismét érkezik az Ikarus 55 retro autóbusz, ami ez alkalommal a Mátra kevéssé ismert településein rója majd a kilométereket. Míg korábban döntően a Felső-Mátra és a Mátra északi települései álltak a fókuszban, most a Dél Mátrára koncentrálnak, így Visontán Dotto kisvonatos falunézés, Detken helyi gasztronómiai különlegességek várják a vendégeket.

Visontán veterán autók találkozója is színesíti az eseményt, sőt 14 órai kezdettel rövid orgonakoncert is várja az érdeklődőket. Markazon a Kincsek házában a helyi vadászati kiállítást nézik meg a vendégek. Emellett Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Aldebrő és Tarnaszentmária is szerepel a választható útvonalakon. A programban szerepelnek még Gyöngyös különleges egyházi értékei, mint az egyedülálló Egyházi kincstár, a Zsolnay majolikából készült stációk, vagy a kilátás a Szent Bertalan templom tornyából. Összesen kilenc település kincsei szerepelnek a kínálatban, olyanok is, melyek egyébként nincsenek nyitva a látogatók előtt.

A retro járat Abasáron fejezi be a programot, ahogyan a többi útvonal is, itt gazdag program várja a látogatókat. Kiemelt érdeklődésre tarthat számot Aba Sámuel monostorának ásatása, ahol vezetett túrán mutatják be a feltárás eredményét. Emellett a katolikus templom különleges freskói és a Kapásház értékei szerepelnek a programban. Az eseménydús napot Abasáron a helyi borászok kóstolói zárják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában