felhívás

2021.10.05. 17:59

Darazsakra figyelmeztet az erdészet a Mátrában

A száraz, meleg nyár vége, ősz eleje miatt darázsveszéllyel kell számolniuk a Dél-Mátrában, elsősorban a Rákóczi-forrás környékén túrázóknak, tájékoztatta lapunkat Dudás Béla, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének vezetője.

Sz. Sz. I.

Veszély leselkedik a túrázókra

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Mint mondta, az elmúlt két évhez hasonló a helyzet a turisztikailag frekventált területen. Az erdészetvezető hangsúlyozta, hogy évente tájékoztatnak a veszélyről az internetes felületükön, és a nagyobb erdei rendezvények szervezőinek a figyelmét is felhívják erre.

Veszély leselkedik a túrázókra Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Az erdő turisztikai jellege miatt sok öreg erdőfolt található erre. Ezek „zöldfolyosóként” követik a turisztikai nyomvonalat, hiszen senki sem szeret fiatal erdőben túrázni. Az öreg fák között viszont sok a korhadt egyed, ezekben jó élőhelyet találnak a lódarazsak. Mivel nem civilizált környezetről beszélünk, ezért a veszélyhelyzet azonnali megszüntetése vegyszeres vagy más drasztikus eszközzel fel sem merülhet. Ezek a rovarok az erdei életközösség szerves részei. Itt az embereknek kell alkalmazkodniuk a természethez. Amint beköszönt a hideg, csapadékos idő, a darázsveszély jelentősen csökkenni fog – fogalmazott Dudás Béla.

Az erdészetvezető arról is beszámolt, hogy hétfőn a veszélyre figyelmeztető táblákat helyeztek ki a gócpont felé vezető ösvények mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában