interjú

2021.10.13. 20:00

Dormándon fontos szerepet kap a közfoglalkoztatás

Az ezerlelkes település polgármestere szerint rendben mennek a dolgok a faluban. A közelmúltban fogadta el a képviselő-testület az idei költségvetés első félévéről szóló beszámolót. Rajna Kálmán szerint a számok rendben vannak, hitelre eddig nem szorultak. A település élhető, aki dolgozni szeretne, talál munkát.

Sike Sándor

Aki akar, az talál munkát a helybeliek közül, magyarázza Rajna Kálmán Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

– A Füzesabony tőszomszédságában lévő település büszkén hirdeti a történelmi múltját. A község közelében értékes leleteket és sírokat találtak. Mi történik ma, merre tart a kis falu?

– Valóban igaz, hogy lélekszámban a kisebb települések közé tartozunk. Érdekessége az idei esztendőnek, hogy 2020-ról fordulva kerek számot, pontosan ezret mutatott a lakosságunk hivatalos statisztikája. Jól megvagyunk, hitelállománnyal nem rendelkezünk, költségvetésünk rendben van, a község munkaképes lakosai eljárnak dolgozni. Aki akar, az talál munkát: van olyan is, aki a Dunántúlon, illetve a közeli városokban, Füzesabonyban, Egerben, Gyöngyösön, például vállalkozásoknál.

– Helyben milyen munkalehetőségek adódnak?

– A közfoglalkoztatásnak fontos szerepe van. Tizennégy helybeli vesz részt jelenleg a Start munkaprogramban. Nyolcan pedig a hagyományos közfoglalkoztatásban látnak el fontos feladatkört: óvodai, illetve konyhai kisegítőként, hivatalsegédi munkakörben dolgoznak. Nagyon egyetértek a kormány azon elhatározásával, hogy támogatja a közfoglalkoztatást, hiszen számos teendőt saját forrásból nem tudnánk ellátni a településen. Mindent összevetve teljes foglalkoztatottságról lehet beszélni községünkben.

Aki akar, az talál munkát a helybeliek közül, magyarázza Rajna Kálmán
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A járvány mennyire nehezítette meg a dormándiak életét?

– A koronavírus-járvány legelső fázisa kemény volt. Később azonban a településünk lakói megtanultak együtt élni ezzel az állapottal. Amíg érvényben voltak a veszélyhelyzeti rendelkezések polgármesterként tettem a dolgomat, s meghoztam a szükséges döntéseket. Most már ismét a képviselő-testület határoz a falu ügyeiben. Programjainkat is meg tudtuk tartani. Túl vagyunk egy sikeres falunapon. Köszöntöttük a szépkorúakat az idősek világnapján, október 6-án pedig, a hagyományainknak megfelelően fáklyás felvonulással emlékeztünk az aradi vértanúkra.

– Napjainkban a kisebb települések életében különösen meghatározó szerepe lehet a sikeres pályázatoknak. Ezzel hogyan állnak?

- Voltak szép számmal nyertes pályázataink. Orvosi eszközök beszerzésére, falubusz vásárlására – ezzel együtt falugondnok alkalmazására – is volt lehetőségünk ennek köszönhetően. Utakat, járdákat újíthattunk fel, így ma már gyakorlatilag minden belterületi utunk aszfaltozott. Önerőből, egy lízing konstrukcióban oldjuk meg viszont a közvilágításunk korszerűsítését. A régi lámpatesteket ledes fények váltják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában