autósok

2021.10.11. 07:00

Egyre népszerűbbek az elektromos autók Heves megyében is

Évről évre egyre több személygépkocsi kerül forgalomba, ezek között folyamatosan növekszik az elektromos meghajtású járművek száma is. Egy felmérés szerint egyre nyitottabbak az autósok a hibrid és elektromos megoldásokra, májusra már harmincezer fölött volt a zöld rendszámos autók száma hazánkban.

Gidai Zsanett

Woman charging electro car at the electric gas station

Fotó: Shutterstock

A legújabb felmérések szerint a sofőrök az elektromos autózásban látják a jövőt. – Az autóvásárlók kevesebb mint negyede vásárolna dízelmeghajtású gépkocsit, legtöbben pedig hibrid üzeműt vennének – derül ki a Opinio Institute Kft. kutatásából.

A 16 és 59 év közötti megkérdezettek közel ugyanakkora arányban jelölték vonzónak a hibrid, az elektromos, illetve a benzines autókat. Az elektromos autókkal kapcsolatban nagymértékű nyitottság tapasztalható. A megkérdezettek három százaléka már most is rendelkezik elektromos autóval, míg további 44 százalék nyitott lenne egy ilyen beszerzésére. Az elektromos változatok a fiatalok és a diplomások körében népszerűbbek az átlagosnál. A megkérdezettek 84 százaléka szerint az alacsonyabb árak segítenék ezek terjedését. Fontos még a technológia fejlesztése, azaz a nagyobb hatótávolság elérése s az infrastruktúra fejlesztése, ami több töltőállomás telepítését jelenti.

Az MVM Mobiliti Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hosszú távú együttműködési megállapodást kötöttek a hazai gépjárműtöltő infrastruktúra fejlesztése és az európai közlekedési hálózatba kapcsolása érdekében. Ennek egyik első eleme volt az elektromos autózásról szóló online kérdőív, melyből jobban megismerhetők a használók szokásai.

Portálunk érdeklődésére Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ­kommunikációs osztályvezetője közölte, összesen 1554-en töltötték ki a kérdőívet országosan. A Heves megyei 27 válaszadó közel fele saját vagy a család tulajdonában álló elektromos autót használ, a válaszadók negyede cégeset, a fennmaradók nem vezetnek ilyet.

A megyei válaszolók több mint harmada naponta átlagosan 50–100 kilométert tesz meg e járművel, ketten autóznak naponta hosszabb, 150 kilométer feletti távot. A kitöltők harmada átlagosan 200–400 kilométert tesz meg elektromos autójával a nem napi szintű, de rendszeres utazásai alkalmával. A megkérdezettek 35 százaléka elégedett az országos töltőhálózat jelenlegi földrajzi lefedettségével. A töltőpontokon a mosdó elérhetőségét a Nógrád, Békés és Heves megyében élők gondolják a legfontosabb pluszszolgáltatásnak. Az is kiderült, a Borsod, Szabolcs, illetve Heves megyében lakók a többi megyéhez képest inkább másik töltőpontra mennek, mint hogy várakozzanak, míg felszabadul a töltő.

– Információink szerint jelenleg Heves megyében hozzávetőlegesen 35 töltőállomás üzemel, de ezeket nem társaságunkhoz, hanem a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz kell bejelenteni, illetve üzemelhet olyan töltő is, ami nem bejelentésköteles – fogalmazott Pécsi Norbert.

Automata sebváltóval is tanulhatnak az autósiskolákban jogsit szerzők

Az elektromos autók többsége automata sebváltóval készül, nagyon ritka, hogy manuálisat építenek ezekbe a járművekbe. Az autósiskolák egy részénél lehetőség van arra, hogy a tanulók automata sebváltóval rendelkező gépkocsin sajátítsák el a vezetést és tegyenek forgalmi vizsgát.

Vladár Péterné, az egri Vladár Autósiskola ügyvezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem sokan választják ezt a lehetőség, a tanulóknak csupán pár százaléka. Ők azok, akik tudják, hogy ilyen típusú gépjárművet vezetnének a sikeres vizsgák után. Aki pedig automata sebváltóval tanul meg vezetni és mégis szeretne hagyományost használni, annak le kell tennie pluszban egy sikeres forgalmi vizsgát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában